sourze.se

SOU - regeringens Joe Labero

SOU - regeringens svar på illusionisten Joe Labero. Inget kan trolla bort ett samhällsproblem som en SOU.

Vad gör våra ministrar så fort ett svårtlösligt problem dyker upp. Man tillsätter en statlig offentlig utredning SOU som inom 2 år ska komma med ett betänkande men ofta glöms bort veckan efter dom tillsatts.

Sällan har en regeringen använt sig av utredningar så ofta som den som klängt vid makten de senaste fyra åren. Så fort ett problem dyker upp så har man istället för att lösa det, avfärdat problemen genom att hänvisa till olika utredningar som blir klara först efter valet. Och man behöver inte vara speciellt påläst för att veta att dessa utredningar sällan leder till åtgärder eller att någon ens läser utredningarnas resultat.

I år har ett dussin av sådana utredningar blivit klara. Ta till exempel utredningen om handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet SOU 2002:5, visserligen en viktig fråga men riksdagen har inte vidtagit några åtgärder på området för det, trots att frågan är utredd.

Eller "Guide på Internet - ett stöd för medborgarens möte med det offentliga" - slutbetänkande av Utredningen om SverigeDirekt SOU 2002:20. Är det bara jag som är lite efter eller har denna utredningen fått några praktiska konsekvenser för mig som medborgare?

Visserligen tar det säkert en tid att implementera resultatet av en utredning. Men låt oss titta på några SOU:s från 1999. "Rätt plats för vindkraften", slutbetänkande av Vindkraftsutredningenn SOU 1999:75 har väl knappast lett till att vi har byggt ut våran vindkraft i någon större utsträckning.

"Kundvänligare taxi", betänkande från Taxiutredningen SOU 1999:60 har väl knappast lett till att taxibilarna blivit mer kundvänliga.

"Bevara dokumentärfilmens kulturarv", slutbetänkande av utredningen om bevarandet av icke-fiktiv film SOU 1999:41 har väl knappst lett till fler dokumentärer.

"God sed i forskningen", slutbetänkande från kommittén om forskningsetik SOU 1999:4 blev klar 1999 men ännu idag diskuterar man just detta tema som livligast och ingen har några klara svar.

Detta bara för att nämna några exempel. Nämnas bör också att varje utredning är en egen myndighet med ett flertal heltidsanställda oftast under ett flertal år. Här är en förklarning till världen högsta skatter men inte världens bästa välfärd.

Det är hög tid att sluta tillsätta utredningar som inte leder till några lösningar och bara tar massor med pengar från vården, skolan och rättsväsendet. Det är dags att börja agera istället och ta sitt ansvar. Sluta trolla börja jobba!


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2002 13:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: