sourze.se

Kajsa Bergkvist jobbar svart

Det är glädjande att problemet med de som jobbar svart har tagits upp. De som inte vill göra rätt för sig.

Men det finns också en annan typ av "svartjobb". De är de idrottsstjärnor och andra med hög inkomst som flyttar till skatteparadiset i Monaco och liknande ställen. Det handlar om idoler som Kajsa Bergkvist, Ingmar Stenmark, Pernilla Wiberg med flera.

Ta till exempel Kajsa Bergkvist som på Götagalan den 27 maj fick 100 000 kronor för sitt deltagande. Dessa pengar är helt skattefria i och med att hon är skriven i Monaco. Det kallar jag för svartjobb. För att inte tala om alla sponsorpengar dessa stjärnor tjänar stora summor från Sverige. De är så gott som skattefria.

Alla dessa idrottsstjärnor är utbildade, från början av ideella ledare i kommunalt byggda idrottsanläggningar. Anläggningarna som vi övriga skattebetalare har betalat för. När dessa stjärnor sedan blir skadade åker dom i "gräddfilen" in till experterna i våra skattefinansierade sjukhus. Då duger Sverige. Jag har aldrig hört att de blivit rehabiliterad i Monaco!

Sedan har vi alla svarta skattepengar som företagen tjänar med skattemyndigheterna och framför allt EU:s goda minne, när de flyttar vinster och förluster mellan olika samägda företag i Europa. Bara för att undgå skatt. Företag som många gånger har byggts upp genom generösa bidrag från skattepengar. Det är ett ändå större svek ,och omfattar betydligt större pengar än idrottsfolkets skattesmitningar. För idrottsfolkets prestationer har vi medborgare i alla fall haft stor glädje av. Skatt ska de dock betala, tycker jag.

Det verkar som det är bara vi vanliga anställda i företag och samhällsinrättningar som på ett ärligt sätt behöver skatta.

Jag vet hur många idrottsstjärnor reagerar på sådana här synpunkter. "Han är bara avundsjuk". Men det är inte alls det de handlar om. Jag har så jag klarar mig.

Nej, allt handlar om solidaritet mellan oss människor.


Om författaren

Författare:
Sven-Erik Sundberg

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2002 13:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: