sourze.se

Jag - en arbetslös blatte!

Jag är äktsvensk viking men är inte i Sverige.

Jag är blond och en riktig blekfis. Jag är en äktsvensk viking. Jag har visserligen inga blå ögon utan gröna.

Jag har sökt 500 jobb sen i september förra året utan att få något enda jobb som utannonserats. Jag har blivit kallad till cirka fem intervjuer. Får ibland inte ens ett brev i retur men för det mesta ett standardbrev med att det var flera hundra sökanden och tack för ditt besvär och lycka till i fortsättningen. Jag knöcklar ihop dom svarsbreven som jag får så gott som varje dag och använder dom att tända brasan med på kvällarna.

Ibland så ringer jag direkt på någon annons som finns där man kan ringa istället för att skicka in sin CV. Det börjar alltid med att dom vill ha mitt efternamn bokstaverat. Så därför så brukar jag bara presentera mej med mitt förnamn till att börja med: Suzanne. Dom brukar fråga var jag kommer ifrån. Jag svarar Morrinsville för det är där jag bor. Då får jag frågan: Är du amerikan? Nä, jag är svensk.
Du låter som om du är amerikansk eller canadensare, har du bott där? HAR du arbetstillstånd? HUR har du fått det? Jaså du är gift med en Nya Zealändare. Var kommer han ifrån från början? Jaså han är en riktig Nya Zealändare och född här! Jaha! Vad heter du i efternamn? Nu kommer det, håll i hatten. Eklund. Jag säjer det som om det var Ekland, typ Britt Ekland. En del vet vem hon är, Bondbruden Ekland. En del vet inte alls och vill att jag stavar det för dom. Jag som gammal utlandstelefonist har inga problem med att stava det, har gjort det sååå många gånger.

Eee kay ell uuu ennn deee

Ibland så får jag ta till med den internationella stavningen. England kiwi london united nation david. Utlänningar är inte vana vid att stava konstiga saker så man får ibland ta till ord som dom har i sin vardag, men jag är härdad sen telefonisttiden. Dom använder inte så som vi gör, adam kalle erik och så vidare.

Nåväl jag har sökt 500 jobb av samma typ som jag gjort i Sverige och har utmärkta, snuskigt utmärkta referenser för.
Jobb som jag är klippt å skuren för och har erfarenhet av.

Den som vill se min CV droppar mej ett emejl så skickar jag den för en bedömning!

Jag får inget jobb men jag gör vad som helst så jag söker städjobb bland annat. Det är jättesvårt att få städjobb då dom har tittat på min CV som dom kräver att få se. Dom tror inte att jag med tidigare jobb kan städa eller plocka frukt eller skörda champinjoner. Har fått höra att vi vill inte lägga ner tid på att lära upp dig och sen så slutar du för alla som har såna betyg som du har, dom slutar när dom får den typ av jobb dom egentligen ska ha!

Sitter jag i knipa eller?

Jag fick ett jobb på ett fruktföretag tack vare att arbetsförmedlingen inte sa ett ljud om min nationalitet och dom ringde och sa att jag hette Suzanne och var en jättebra arbetare. Tack till min handläggare på arbetsförmedlingen!
Det kom som en överraskning när jag kom på första arbetsdagen att jag inte var en riktig kiwi utan en invandrare, men dom tycker om mig och jag är välkommen tillbaka nästa år när dom har frukt igen.

Det var några hårda veckor att plocka och gradera frukt i ösregn. Frukten är slut för säsongen. Tillbaka till arbetslösheten igen. Jag satte in en annons i tidningen om att jag tar vad som helst för jobb inom lantbruk. Jag har försökt att få jobb via agenturer för lantbruksjobb. Dom frågar om jag har lantbruksutbildning och vill inte ens registrera mig!

Jag satte upp lappar där jag bor och en granne några kilometer bort behövde hjälp med mjölkningen i sex veckor och har mig nu i träning. Han förstod att jag som har en gedigen ridutbildning och är van vid hästar nog kunde funka som mjölkerska.

Här har man ingen a-kassa eller socialbidrag som invandrare!
Och det är hårt att vara arbtslös! Jävligt hårt. Timpennningen jag får när jag får tillfälliga jobb är cirka 40 svenska kronor i timmen. Jag har ett stort grönsaksland och är nästan helvegetarian för att spara. Det är inte bara Sverige som behandlar invandrare som söker jobb illa utan det är ett "normalt" tillvägagångssätt för den som sorterar i ansökningshandlingar. Ta bort dom med konstiga efternamn.
Ge dom inte en enda chans. Eklund? Vad är det för typ av namn?

Min "pojkvän" och jag har inte kunat gifta oss förrän nu på grund av att han varit gift tidigare och dom har flera års väntan efter skilsmässa för att kunna gifta sig så inte förrän nu har vi kunnat gifta oss och jag använder hans namn i ansökningarna nu. Men alla mina tidigare jobb är i Sverige och det kan jag ju inte kamouflera. Ska mjölka igen nu om en timme, nåt jag aldrig tidigare gjort i Sverige.

Jag kan byta namn. Jag kan vidareutbilda mig, men här får jag betala det själv. Jag kan färga mitt hår, men jag kan inte få min CV att se ut som om det jag gjort tidigare var här, min utbildning var i Sverige och mina tidigare jobb var i Sverige.

Jag kan inte sudda ut min larviga dialekt, Jag förstår de arbetsgivare som hellre tar en lokalt född med normal dialekt! Jag har gjort likadant när jag haft annons ute för att anställa! Här måste jag jobba för att få mat och det tror jag gör att jag ses med andra ögon än de som granskar blattar i Sverige. Här kan ingen förakta mig för att jag ligger till last! Här ligger jag inte någon till last, förutom min man.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2002 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: