sourze.se

Hyssj-hyssj!?

Hur uppfostra barn om sex?

Var en dag för många år sen i Kolmårdens djurpark. Företaget jag arbetade på hade familjedag och flera tusen anställda arbetsmyror minglade. Jag var bussvärd som vanligt, 60 bussar mot Kolmården.

Redan i Kolmårdens "drive thru" så hyssjas barnen ner av sina föräldrar. Brun björnarna gör "det", lejonen gör "det".
- Pappa! Björnarna KNULLAR!
- Hysch, titta nu kommer solen fram vi kan nog grilla.

Det är likadant varje år, tro mej jag har varit bussvärd genom safariparken många gånger. Vid jätteåsnorna, det finns två sorters åsnor, normalstora och jättestora, så ropar en liten pojke HÖGT:
- Mamma, så stora snoppar åsnorna har!

Hans mamma tillhör den lugna utbildande mamman som inte skäms utan tar det naturligt.
- Stor åsna, stor snopp.

Alla som står runt omkring bara ler. Svaret var så rätt och ingen skäms, ingen hyssjar.

En dag på Hamilton Zoo, Nya Zealand. Jag och min man är barnvakt till hans barnbarn. Den lilla femåriga pojken springer ivrigt i förväg till apornas utomhushage, han är kort i rocken och räcker inte riktigt upp att titta över räcket. Femåringen som är spontan och pratar med alla vi möter tar nu tag i jackärmen på en tonårig grabb som är mer än dubbelt så lång som han själv. Femåringen säger HÖGT:
- Excuse me.

Alla runt omkring vänder sig nu emot den lillgamla och ack så artige pojken. Han får fullständig uppmärksamhet ifrån alla 20-talet personer som står där. Så nu fortsätter han sin fråga:
- Excuse me, can you se any of the monkeys penises?

Hans morfar som fortfarande är några meter bakom honom blir generad, tonåringen som han dragit i jackärmen är generad,
tonåringens kompisar ruskar på huvudet. Ett äldre par rynkar på näsan och drar sig åt sidan. Jag biter mig i läppen för att inte brista ut i gapflabb.

När vi är ensamma på gångstigen så säger jag till femåringen att man ska inte gå fram till främmande människor och prata om penisar. Han undrar varför inte.
Jag talar om att man pratar inte om snoppar och stjärt och sånt med andra människor. Men varför kan man inte fråga någon som är längre än en själv om den ser det man tittar efter? Han ville ju bara veta om det var värt att räcka upp över räcket, om det fanns några ap-snoppar synliga.

Han hade ju sett tapirens snopp i hagen intill och den var jättespännande för den var vinklad bakåt och kissade rakt ut flera meter! Jaha, vad säger man? Jag blir inte chockad utan kan svara på det mesta, men vad säjer man till en femåring om varför man inte ska prata om penisar? Vad är det rätta svaret?


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2002 15:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: