sourze.se

Stefan Lindströms afghan-blod, del 6

Deckarstafetten som vem som helst kan ta över och skriva fortsättning på - gör det!

Den blå Volvon stod alltid parkerad på uppfarten, han kunde se den när han gick ut och runt stugan. Körde dom inte ens med den? Kanske var såna där badjävlar som bara åkte hit och sen inte körde en meter utan gick ner till stranden varenda jävla dag oavsett väder, sen grillade dom sin middag hemma, åländska lördagskorvar, lauantai makkara eller va faan dom heter.

En gammal jävla blå Volvo 145:a, faan att dom ens rullar fortfarande, dom brukade alltid rosta sönder totalt i bakluckan. Brukade kalla dom hund-förti, det var alltid hundägare som hade dom och dom brukade stinka av hund.
Han tyckte det var sjukt att ha hund, att ha husdjur överhuvudtaget var sjukt.

Han hade inte sett vem som hade Volvon men det är väl antagligen några badjävlar. Han hade hittat några lauantai makkara i frysfacket i kylen. Dom är ganska okay med en pilsner till. Alla jävlar som var här köpte åländsk korv och ost och sen hade man taxfree spriten och bunkrade öl i affären. Det finns nästan inget annat än en kött- och ostdisk och en jävla massa pilsner i den lokala affären.

Han slötittar på teve och kollar i tidningen han köpt om det är något värt att se. Han kommer ihåg att det är finsk tid här på åland så han har fel tid när han kollar efter teveprogram i tidningen som ju är svensk tid. Har tagit fram Jannes whiskey och halsar den och pilsnern omvartannat.
Han känner det bekanta lilla pirret då han druckit. Han blir alltid pilsk då han druckit lite och han saknar att han inte har nån enda porrblaska här.

Faan, han pallar inte med att blunda och fantisera. Han bestämmer sej för att rota runt i lådorna, det kan ju finas nån gammal porrblaska som den där Janne haft undangömd nånstans i kåken. Det finns en gammal byrå i sovalkoven bredvid köket och där kanske det finns nåt. Han drar ut låda efter låda. Det finns bara extra sockor och extra tröjor och en jävla massa fiskedrag i plastlådor. Inte visste han att Janne hade varit så intresserad av att fiska och inte kan det ha varit hans moster, eller?

I den nedersta lådan finns en stor metallåda. En sån där gammaldags kassalåda. Stor som ett A4-ark och nästan en decimeter djup. Han hittar ingen nyckel. Tänk om det är stålar i lådan. Han släpar ut den bakom kåken där det står en huggkubbe för veden till öppna spisen. Lägger upp metallådan på kubben och riktar ett hårt slag med baksidan av yxan mot den. Den far iväg med ett jävla skrammel.

Han får böja sej ner för att fiska fram den bland några vinbärsbuskar. Den är knäckt i ena hörnet och nu behövs bara ett enda lätt slag för att knäcka den och sen kan han böja upp locket som sitter kvar med ett gångjärn och i låset. Han rafsar ut några papper och rafsar snabbt igenom dom. Fan, inga pengar, bara gamla foton.

Men vad är det här? Ett av fotona är ett gammalt kort taget på honom för många år sen. Det hade varit röjskiva på söder hos en gammal jobbarkompis som skulle gifta sej och han kommer ihåg hur vidrigt fulla dom varit. Den där bruden som hade blivit så full så dom hade varit några grabbar som satte på henne. Han kom inte ens ihåg vad hon hette. Varför i helvete fanns hans foto i den här metallådan ute i Jannes mosters sommarstuga?

Han var inte pilsk längre utan mådde bara jävligt illa.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2002 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: