sourze.se

Är det dags att köpa aktier nu?

Det mest troliga är att det kommer att löna sig om man köper aktier nu. Men satsa inte allt på ett kort och förvänta dig inte "de snabba klippen".

Börsen har fallit i snart två och ett halvt år. Det är en av de längsta och största nedgångarna i världshistorien. Precis som under IT-haussen, då media och många nystartade företag eldade på med storslagna visioner om hur långt allting kunde gå, så skräms vi i dag av ett ständigt negativt nyhetsflöde.

Det som kännetecknat nedgången för oss svenskar är raset för Ericssonaktien. Det finns i dag nästan lika många uppfattningar om vad som hänt och borde hända inom Ericsson som det finns svenskar. Den viktigaste förklaringen till varför det gick som det gick måste ändå vara att efterfrågan på världsmarknaden för telekomutrustning har fallit kraftigt. Telekomkrisen hade heller inte behövt bli lika allvarlig om operatörerna inte tvingats betala enorma belopp för att få sina 3G-licenser. Pengarna räckte helt enkelt inte till för att sedan köpa den utrustning som krävs för att bygga de nya 3G-näten. Utrustning som säljs av till exempel Ericsson, Nokia och Alcatel. Det här är dock bara en förklaring i mängden till den dåliga utvecklingen.

De företag och privatpersoner som investerade pengar med förväntningar om snabba vinster har i dag en betydligt nyktrare syn på framtiden. Under de glada dagarna blev vi ständigt påminda om att den gamla ekonomin var död och att den nya skulle ge oss stabil tillväxt utan större problem och svängningar. Det är ungefär som att tro att man aldrig ska behöva gå hem från den glada spritfesten. Vi vet ju alla att man i bästa fall kan hålla på några timmar längre in på morgonen. Men också att baksmällan blir värre och mer plågsam. Hoppas bara att vi kommer ihåg det nästan gång festen börjar spåra ur.

En sak vi aldrig kommer att glömma är det som skakade världen den 11:e september. Hur mycket vi än önskar slippa det så kommer vi troligtvis att få uppleva lika skrämmande händelser i framtiden. Och vi kommer nästan med all säkerhet att få uppleva stora börsuppgångar och fall. Det handlar därför om att vara tillräckligt långsiktig, eftersom det är få förunnat att ha turen och skickligheten att kunna göra "de snabba klippen".

Det är många fondsparare som känner sig besvikna på banker och fondkommissionärer. Bankerna har även sagt att de till viss del ångrar den rådgivning de gett sina kunder. Ett är i alla fall säkert, och det är att de flesta sparare "i praktiken" lärt sig vad begreppet "risk" innebär. Många känner en ilska över att inte ha blivit tillräckligt informerade om risken som fondsparande innebär, även om varningstexten alltid funnits med i det finstilta som bara en bråkdel läser. Lärdomen måste därför bli ett ökat krav på att varje placeringsrådgivare nästan övertydligt förklarar riskerna och tar ett ansvar för att kunden verkligen har förstått vad det är hon eller han köper.

Den mest intressanta frågan är dock om det är dags att köpa aktier nu? Svaret på frågan är att det faktiskt börjar se ganska ljust ut. Det har under det senaste halvåret ständigt kommit nya siffror som pekar på att världsekonomin är på väg att förbättras. De mer traditionella företagen inom industrin säger att de börjat se ljuset i tunneln och den här gången är det inte det tåg som Ericssons vd Kurt Hellström uppenbarligen såg sist han använde sig av uttrycket.

Värderingen av teknikbolagen bygger främst på villigheten att våga diskontera vinster som ligger långt fram i tiden. Den viljan kommer att komma tillbaka i takt med att psykologin vänder och framtidstron ökar. Det mest troliga är därför att det kommer att löna sig om man köper aktier nu. Men satsa inte allt på ett kort och förvänta dig inte "de snabba klippen".


Om författaren

Författare:
Per Olofsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2002 17:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: