sourze.se

Utvik, nollor och verkligheten

Självklart är ytlighet inget att oroa sig för. Inte när man betraktar problemet ur ett ytligt perspektiv.

"Ytan" är inget farligt. Den har vi alla, men problemet i västliga samhällen som liberaliserats är att ytligheten har gått från skal till karaktärspansar. Våra behov på uppmärksamhet och bekräftelse har gått från just behov till beroende.

Att som Lundahl ta till frihetsargumentet i denna debatt är dock lite märkligt.

Dels är det märkligt för att det behövs inte propageras eller prövas på något sätt. Det vore som att åka till Compton i LA och argumentera för rätten till självförsvar. Det liksom behövs inte då verkligheten redan är deformerad av rätten i fråga.

Dels är det märkligt för att människor som lämnas med mer frihet tar sig även mer friheter och andra människors eftergifter för dessa är fanimej ingen frihet.

Dels är det märkligt för människor som lämnas utan vägledning, inspiration och omsorg använder sin frihet mer och mer till att bejaka lägre drifter. Med detta menas olika former av beroende i allt från alkohol till "alla hål". Sådan är den liberala världen. Att fastna i dessa vanor, att vara styrd av sina känslor snarare än att kunna välja dom är fanimej ingen frihet heller.

Dels är det märkligt för de friheter som skall försvaras flitigt är alltid manliga friheter.

Dels är det märkligt för Lundahl som ofta, ofta debatterar detta ämne tycks stå för någon slags kvinnosak råkar alltid, alltid i luven med fröknarna. Det kan jämställas med att komma in på miljöpartiets podium med påstått goda intentioner och en dieseldriven Harley... och därefter börja gasa så fort någon försöker prata.

Det är klart att vi kan öka friheterna ännu mer men då får ni nog acceptera att vi tar oss friheten och öppnar era små knoppar för att se hur det är ställt. Vi skall alltså se varför "hon kände för det".

Här har Koppel- och Käftsmällsförespråkarnas Sirén & Lundahl onekligen en del att lära sig.

Självklart har ätstörningar inte sitt ursprung från den massmediala exhibitionism som ökar i vårt samhälle. Däremot kan det vara en delförklaring. För ätstörningar har ett empiriskt bevisat samband med dåligt egenvärde.

Egenvärde är inte självförtroende utan självklart hur du behandlar dig själv och det stöps i åldern 1-5 år. Dåligt egenvärde finns i alla psykiska och psykosomatiska sjukdomar, tendenser och störningar. Dåligt egenvärde tar sig även uttryck på flera olika sätt: Erotomani, mytomani, fobier och även lika självklart ätstörningar. Det går att behandla genom att gå tillbaka till den åldern med en utbildad terapeut men det går inte att bota med enbart prat eller medicin.

Men utvik är på inget sätt bra för varken den som viker ut sig eller de som betraktar. Detta för att man bara vidarebefordrar exakt samma problem, lågt egenvärde, genom att lära våra barn att göra likadant. För dålig integritet går även det hand i hand med lågt egenvärde. Den förlorade barndomens effekter börjar ta form.

Till skillnad från Mikael Lundahl så har jag nämligen lång erfarenhet att fotografera tjejer nakna och utvikta.

Nästan alla tjejer, dock inte dom som visas här, har haft emotionella problem eller en avsaknad av Pappa. De har varit undernärda på kärlek och därefter letat efter det attribut som den ger: Värme, sex, uppmärksamhet, uppskattning och bekräftelse.

Självklart så finns det tjejer som droppat kläderna för min EOS och mått riktigt bra. Men de flesta har burit på denna smärta och kollegor på fineartnude.com har liknande berättelser.

Utviken är fel. För dom som gör det och för vi som tvingas ta emot det. Män tänker sex i bilder och att låta bildsinnet få forma och deformera om den kvinnliga kroppen är fel. Det borde vara tvärtom. Att de bilder vi matas med inte är på trådsmala, silkeonoperade, kosmetikadockor. Utan vanliga kroppar.

En vanlig, naken kvinnokropp är det vackraste jag vet och ytlighets- och utseendefixeringen är resan bort från den vackra kroppen. Utseendet och ytan leder nämligen till mänsklighetens största kraft som har en mörk och kontraproduktiv sida:

Presterandet.

Detta är ett psykopatologiskt tillstånd som utvecklas i liberala samhällen. För om liberalism - enligt vissa liberaler - inte är politik utan avreglerandet av den
så har den samma relation till själavård och humanism.

Ytligheten handlar inte om serietidningar mot böcker som någon stolle drog upp som exempel. Ytligheten och utseendet är drivet av undertryckta känslor och det gör att vår "yta", vårt skal, blir hårdare.

Frågan är om vi i Sverige är på väg att bli lika degenererade som i England där folk är "socialt kompetenta", har fina vanor, presterar i allt och är omöjliga att lära känna på djupet då vi i Sverige är vandrande Bergman-filmer med en tunn yta.

Vi hör presterandet av den av föräldrar avvisade "Pink" - Idol för tusentals unga - när hon sjunger att hon är en fara för sig själv och att hon vill vara en annan.

Hela den här bilden är kanske inte lätt att smälta om man nått det förhärdade tillstånd att man tycker det är rätt åt en reporter som blir slagen av en polis när hon skall göra ett reportage. Eller om man på fullaste allvar undrar varför Hannes Westberg inte sköts ned snabbare samtidigt som man skall snickra en empatisk bro med polisen som sköt och minsann förstå dennes stressiga vardag.

Det är dock bra att vi debatterar detta. För detta är inte "djupt" utan rätt grundläggande saker.

Risken finns att om vår ytlighet tilltar så blir det till sist en falsk spegelbild av oss själva.

Vi blir som Narkissos som älskade sin egen spegelbild men när bilden kränktes så reagerade han med sorg, vrede, känslokyla eller överdriven värdighet.

Ytligheten leder till självförhärligande. Det vi behöver för att komma därifrån är dess motsats: självkärlek.

"Käften Kvinna, fatta att du duger" fräser Lundahl på ett annat ställe och det är en fin ambition. Det är bara det att egenvärde är inget man fattar. Det är en känsla och ingen tanke. Fatta det.

Det finns någon slags inneboende tro i dagens förhärdade maskulinitet att folk skall få vara som dom är och göra som dom vill och att man inte behöver någon mental inventering eller någon själslig 10 000-milaservice.

Det är inte så.

Människan är aldrig - till skillnad från det du just läst - den färdiga artikeln.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2002 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: