sourze.se

Jag känner ingen bög eller flata

Men jag har hört att de finns. Och nu ska de adoptera barn också.

Inte en enda öppet homosexuell person finns i min vänkrets. Så jag kan inte ha så mycket åsikter om homosexuella som grupp betraktat. Jag har inte heller särskilt mycket åsikter om folk med skostorlek 43, folk med rött hår eller de med kal flint, som grupp betraktat trots att jag känner en del enstaka individer. De är väl olika som folk är mest i alla dessa "grupper".

Däremot är jag oerhört förvånad över att vissa kan ha så starka negativa åsikter och blir upprörda över att två vuxna människor frivilligt väljer att leva med varandra och mår bra av det. Särskilt inte när det finns så mycket att verkligen bli upprörd över i form av människor som gör varandra illa. Talar vi om att tillföra ondska i världen så är det de som gör livet svårare för homosexuella inklusive Runar som gör ont - inte de som väljer att älska eller ha sex med någon av samma kön som också vill.

Ska homosexuella få adoptera barn och vad är egentligen bäst för barnen? Debatten går i livliga vågor.

Innan jag själv fick barn hade jag ingen klar uppfattning i den frågan, men när jag fick barn så ramlade en insikt ner som gjorde det hela enkelt. Barn behöver mat, kärlek, värme, närhet, rena blöjor och massor av tid. För deras del kvittar det egentligen om de får det av en grön marsmänniska med åtta armar bara de får det. Eller kvittar var väl att ta i, mamma och pappa är säkert bäst. Men om inte de finns till hand eller är kapabla att ge det som behövs så måste någon annan göra det.

Högt uppsatta personer skrev en mycket märklig debattartikel i Svenska Dagbladet där de hävdade att adoptivbarn mår dåligt jämfört med infödda svenska barn. Därför skulle homosexuella personer inte få adoptera.

Eh, vänta nu!? Om adopterade barn mår så dåligt så borde väl ingen få adoptera.

Men jämför man verkligen med rätt sak då? Adoptivbarn är ju barn som ofta inte fått mat, kärlek, värme, närhet och så vidare under sin första tid i livet. De har oftast inte heller varit hos sina biologiska föräldrar utan på institution. Det är ganska självklart att de mår sämre än svenska barn som vuxit upp med sina biologiska föräldrar och i stor utsträckning från sitt första andetag fått sina behov uppfyllda.

Anledningen till att adoptioner överhuvudtaget förekommer är väl att det finns massor av oönskade barn som far illa överallt i världen. I Litauen och i Kina, ja även i Sverige fast det är få som går så långt som att adoptera bort sina barn. Borde man inte jämföra de adopterade barnen med de barn som blir kvar på daghem, institutioner eller i värsta fall på gatan i sina hemländer. Och förhoppningsvis mår då de svenska adopterade barnen mycket bättre än de som blev kvar. Om så inte är fallet bör vi givetvis omedelbart upphöra med alla adoptioner!

Men låt oss förutsätta att barnen mår bättre av att adopteras av ett barnlängtande par i ett rikt land. Men homosexuella par är alltså sämre än ett undermåligt barnhem i Indien? Men ett heterosexuellt par är bättre? Den forskning som kan bevisa det skulle jag mycket gärna vilja ta del av. Motståndare till att homosexuella får adoptera säger att "dessa barn har redan ett utanförskap och vi ska inte belasta dem med ytterligare utanförskap" att få homosexuella föräldrar. Nehej, men ni vill gärna att de dör i rännstenen i Calcutta vid 14 års ålder, eller? Vari ligger logiken? För mig låter det snarare som att man försöker föra fram sina vanliga gamla hetsfördomar mot homosexuella under en synnarligen falsk flagg av "barnens bästa".

Barn som far illa - väldigt illa- är väl knappast någon bristvara i världen. Rätta mig gärna på denna punkt - ingen skulle bli gladare än jag om jag hade fel.

Rycker vi barn ur famnen på gråtande koreanska mammor för att tillfredsställa vårt behov av barn ska vi sluta bums med det. Men så länge det finns en enda gråtande undernärd tvååring fastspänd i sin säng på ett kallt barnhem med en personaltäthet som får ett svenskt daghem att likna ett getingbo av vuxna så är det utmärkt om så många som möjligt som befinns lämpliga som föräldrar får adoptera barn.

För barnens bästa!


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2002 08:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: