sourze.se
Artikelbild

Cirkus Nöff Nöff och Pias vänner

I Danmark sitter invandrarhataren Pia Kjaersgaard med i regeringen och uppträder i cirkus Nöff Nöff med sina svenska vänner.

Cirkus Nöff Nöff och Pias vänner.

"Invandrarna är oftast outbildade analfabeter, vi behöver dem inte" förklarar Danmarks Pia Kjersgaard i en debatt med Lars Leijonborg i dansk TV lördagskvällen den 26 maj. Se referat i DN 27/5 sid A5.

Ett tecken på utbildning och intelligens är att kunna hålla fler än en tanke i huvudet samtidigt. I TV-programmet visar Pia prov på sin egen utbildningsnivå genom att kombinera följande två påståenden:

A. "Det är oförskämt att svenska politiker försöker tala om för Danmark hur vi skall föra debatten om invandrare" och "Det är groteskt att ett broderfolk skall kritisera Danmark med farhågor att vi inte skulle klara ordförandeskapet" i EU.

B. Sverige riskerar att "få en Beirutsituation i Stockholm och Malmö med klankrig, hedersmord och massvåldtäkter." Pia påstod också i TV-programmet att Sveriges invandrarpolitik hotar freden i vår del av världen.

Alltså A: Det är svinaktigt att kritisera Danmarks invandrarpolitik.
Och B: Jag kritiserar härmed svenskarnas svinaktiga invandrarpolitik.

Pias svenska vänner. "Svenskarna lägger verkligen locket på i debatten", tycker Pia.

Men visst förs här en debatt. Partisekreteraren i vårt största parti debatterar om det är rätt av Lars Leijonborg att debattera med Pia. En debatt om debatten, alltså. Pia får också stöd från svenska gräsrötter.

"Jag har, säger Pia Kjaersgaard, de senaste dagarna fått massor av mail från svenskar som är helt förtvivlade över att debatten om invandrarproblemen inte kan föras i Sverige."

Vilka avsändarna är, avslöjar inte Pia - det är ju personliga brev. Kanske kom ett mail från Berth Löndahl i Brunkeflostrand i Malmö. Där har man planer på att i närheten av de trivsamma strandvillorna bygga ett antal fyra- och femvåningshyreshus för att skapa nya bostäder åt familjer som inte har råd med villor och bostadsrätter. Då protesterar det hotade villafolket. Och kyrkoherde Löndahl tolkar med inlevelse deras känslor: "Det är hyreshusen som är problemet eftersom de skiljer sig till karaktären från det Brunkeflostrand är idag." Dn 27/5 sid A6.

Det är inte svårt att räkna ut vad slags folk som kan flytta in i hyreshusen. Visserligen skulle husen ligga längs en motorväg och med ett grönstråk vara separerade från de hotade strandvillorna. Men ändå. Det kunde ju gå i Brunkeflostrand som i ett annat villaområde i Malmö, där kommunen placerade en muslimsk familj med många barn. Det var otäckt, tyckte grannarna som protesterade. Ja, några grannar förklarade att om de där ungarna började springa omkring bland deras villor så kunde de faktiskt inte garantera deras säkerhet.

Det är inte konstigt om danska Pia får mail från svenska invandrarhatare: kyrkoherdar, villaägare och andra som känner sig hotade och är beredda att försvara det kristna fosterlandet. Även i vår Beirut-liknande huvudstad har Pia supportrar. DN rapporterar samma dag 27/5 sid A7 om några invandrare som fick vad dom tålde vid en badsjö i Sollentuna. Enligt DN tog ett trettiotal unga svenska patrioter nynazister alltså saken i egna händer och spöade upp inkräktarna.

"De skrek blåneger och sjöng nationalsången och sedan började de slå och sparka oss" berättar en av invandrarungdomarna i DN. Så nog kommer danska Pias svenska vänner till tals. När polisen kom till platsen var de tyvärr försvunna. De hade kanske sprungit hem för att skicka ett mail.

Upp med klaffen, Pia.

Ändå tycker Pia: "Sätt upp en spärr på Öresundsbron". Det vore bra. Då skulle det bli stopp på allt knark som via Danmark och över bron flödar in i Sverige. Knarkhandlarna behöver inte bli ekonomiskt lidande för det. De kan få avsättning för sina varor i Christiania. Men höj inte broklaffen omedelbart, Pia. Ge chansen till kyrkoherde Löndal och andra svenska invandrarhatare att ta sig till Danmark och söka politisk asyl om de här hyreshusen byggs i närheten av deras villor. De skulle visserligen bli invandrare, men de är ju inte lågutbildade eller muslimer. Kyrkoherde Löndal har akademiska studier och omfattande bibelläsning.

När Pia fällt upp klaffen så kan vi svenskar inte lika enkelt susa över till Köpenhamn. Men om några år kan vi förhoppningsvis ta det nya snabbtåget ner till Hamburg och därifrån få direkt anslutning till Paris, London och Berlin. Restiden från Beirut - förlåt Stockholm - blir drygt fyra timmar och hastigheten 350 km i timmen. Man passerar alltså Danmark ganska snabbt.

Pia Andersson i Stockholm. Vi som är kvar i Stockholm och firar 750-årsjubileum kan trivas i mångfalden och livsglädjen i en öppen stad - ej en befäst. I DN:s ledare samma dag kan vi läsa om vår huvudstad att den är "Möjligheternas stad". "Begåvade, energiska, kreativa och leklystna människor fortsätter att söka sig hit - och gör huvudstaden rikare och intressantare." Det kanske var ett tag sedan Pia Kjaersgaard sökte sig till Stockholm. Hon kanske heller inte läser DN. Där står det samma söndag 27/5 sid A7 om en annan Pia. Andersson i efternamn.

Hon är en av 150 Stockholmare som börjar jobba som flyktingguide för att hjälpa invandrare tillrätta. Fyra gånger har hon hunnit träffa en familj som kommit från Afghanistan. Mest kontakt har hon haft med mamman, som läser svenska och hoppas på arbete inom sjukvården, "Jag skulle också vilja visa staden, fungera som en turistguide, helt enkelt" säger Pia Andersson. På frågan om varför hon tagit uppdraget som flyktinguide svarar Pia att hon ser det som en samhällsinsats. "Det kan låta lite högtidligt kanske, så är det." Och så välkomnar hon möjligheten att få nya insikter. Så långt svenska Pia i DN 27/5.

Cirkus Nöff Nöff.

Snart skall Danmarks regering bli ordförande i EU. Kanske kan den där få ökat stöd för att försvara sin kulturnivå. Både EU och NATO där Danmark är med kan nog ställa upp med militära resurser. Danmarks egna stridskrafter är ju inte så omfattande. Det var väl ett par hundra år sedan Danmarks egen kraft kunde hota freden.

Säkert ordnar det sig ändå. Det gör det oftast. Hälsan tiger still, sade Sträng. Man kan till exempel koppla av med ett underhållande TV-program. Från och med den 27 maj sänds i åtta avsnitt en serie om den danska cirkusen Dannebrog. Där får vi enligt programannonsen i DN 27/5 se "de 30 cirkusartisterna från hela världen med lastbilar fulla av rekvisita, hundar, katter, hästar - och en elefant." Och inte nog med det. Med bland hundar och katter finns även "25 polska tältarbetare, marockanska djurskötare och så familjen Enoch förstås"

Och så kan vi skratta åt Pias egen cirkus med Danmarks nationaldjur. Cirkus Nöff Nöff.


Om författaren

Författare:
Sven Frostenson

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2002 09:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: