sourze.se

Hela världens VM

Fotbolls-VM ur en FN-arbetares perspektiv.

Min chef är en grånad gentleman från Senegal. Han heter El-Hadji i förnamn och var också i Mecka på sin semester under Ramadan i år. Min högste chef, som man oftare ser på tv än i verkligheten, är också från Senegal. Han heter Diouf i efternamn. På söndag spelar Sverige mot Senegal. El-Hadji Diouf heter stjärnan i deras lag. Underliga äro Muhammeds vägnar. Vi skämtar om resultatets vikt för den fortsatta verksamheten.

Mina danska kollegor bjuder på jordgubbstårta med ett vitt gräddkors över. I utbyte mot moraliskt stöd i morgondagens kamp mot England. En av våra engelska experter visar hur man kan skära tårtan så att den blir Englands flagga istället, men blir raskt av med kniven. Och nog kommer krogvaktare Töfting att kasta ut de brittiska lejonen från straffområdet. Till jublet av Carlsbergsdrickande danskar utan imperiekomplex!

Lättade italienare ansluter också. Deras självkänsla har fått sig en törn efter att ha sett sina hjältar darra på manschetten, men bara en halv dag efter är de säkra på att gli Azurri kommer att fixa det här. Nåja, vi får se. Det blir Sverige, Danmark, England eller Brasilien som finalmotståndare. Imorgon håller italienarna på England. För Svennis skull. Idoltränaren. Som med värmländsk brytning förtrollar miljoner italienare med sina stillsamma analyser.

Även franska och argentinska kollegor äter tårtan. Tysta. Ödmjuka inför sitt öde. Tar bara en bit. Suckar lite. Fyra år till nästa chans. Även en och annan holländare kommer förbi, men har inget att tillägga.

Amerikanerna äter gärna tårtan men har lite svårt att ta VM på riktigt allvar ännu. Det tar nog en generation till innan de är frälsta. Det passar inte mentaliteten att inte automatiskt bli nämnd bland de främsta, utan istället vara en av de medelmåttiga nationerna. Som nämns efter Danmark och Senegal. Amerika mot resten av världen på lika villkor. När får vi se det annars?

Det är en stor tårta. En tysk kollega ansluter och skär metodiskt en bit med mycket gräddkors på. De är klara att sluka allt motstånd igen. Vem skall hindra dem? Kanske blir det Töfting med sin kista som ser ut som "a case of Carlsberg" enligt engelsk press. Han kan nog få stopp på tyska systemanfallet också.

Vår japan på avdelningen missar tårtan men jag träffar honom vid kaffeautomaten lite senare. Han är mycket nöjd med avancemanget och att få möta Turkiet i åttondel. Men när jag påpekar att det blir Sverige i kvarten ser han bekymrad ut. Men spricker snart upp – vi kommer bland de fyra! Tror han ja...

Livet i en internationell organisation under fotbolls-VM.

Heja Sverige!


Om författaren

Författare:
Peter Holmgren

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2002 15:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: