sourze.se

Min kropp är ett vackert tempel

Naken framför spegeln:

Min midja är för bred och mina bröst är för små. Mina ben är för korta och min mage putar ut.

Känner ni igen dem? Defekterna. Felen. Måttbandet som knakar.

"Ser min rumpa stor ut i den här klänningen?"
"Jag kan inte ha såna här byxor, låren ser ju jättefeta ut."
Känner ni igen dem? De oroliga frågorna. Den anklagande tonen. Suckarna.

Vi frossar i modemagasin eller "ångesttidningar" som jag kallar dem. Inoljade platta magar. Fuktiga och fylliga läppar. Släta ansikten. Photoshop ja visst, men guuuud vad smala de är!

De glassiga 100-kronorsmagasinen gör oss kluvna och delar in oss i två lag: Usch och fy-ligan och Sådär vill jag också se ut-ligan. På vilket ben ska jag stå? Vad tycker jag egentligen?

Jag skrev en text en gång med rubriken "Photoshop halleluja". Den handlade om min egen vilsna inställning till de snygga och sexiga bilderna. Jag vet att de är retuscherade. Jag vet att både rynkor, finnar och celluliter trollats bort på vägen. Jag har till och med sett en intervju med Cindy Crawford där hon säger att hon ofta blir fem centimeter smalare kring midjan när bilderna väl är tryckta. Att hon inte alltid känner igen sig på bilderna. Men ändå.

Ändå fick jag ångest. Ändå stirrade jag ner på min mulliga kula. Ändå började jag nästan gråta i provhytten. Ändå gick jag hem och mätte midjan - igen.

90-60-90. Mantrat som min mannekängpolare alltid rabblade på vägen mellan gymet och plastikkirurgen. Idealmåttet på en kvinna. Byst, midja, stuss. Inte enligt lag. Men enligt dem som designar kläder. Men ändå.

Ändå rev jag mitt hår över mina 87-75-89. Ändå slutade jag att andas när jag satt ner, så att magen skulle se plattare ut. Ändå kastade jag alla mina fjantiga A-kupor.

Men så en dag mötte jag en vis kvinna:

- Tänk dig att din kropp är som ett stort vackert tempel. Och allt som är du ryms där inne. Är inte det en ganska häftig tanke?

Så våra kroppar är vackra tempel. Stora och små. Runda och raka. Rynkiga och släta.
Alla tempel ser olika ut, men rymmer en jäkla massa kul!

Min kropp är ett vackert tempel...
Min kropp är ett vackert tempel...
90-60-90... NEJ
Min kropp är ett vackert tempel...


Om författaren

Författare:
Anne Haavisto

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2002 14:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: