sourze.se
Artikelbild

"Jumpamajjen" begär ordet

Det är dags att vi låter dom som faktiskt vet nåt om skiten uttala sig om den. Peder Jonstorp vet allt om ungdomen och hur man ska komma till rätta med den.

"Ja, om jag kan få litta uppmärksamhet så heter jag alltså Peder Jonstorp och jag är lärare i idrott & hälsa, klass 7-9, Malmö. Jag har hand om killar som så att säga halkat litta snett i tillvaron. Killar som är... ja, dom är litta dumma i huvet helt enkelt. Det är ju inte den inktelletuella spjutspetsen om man säger så. Knappast hjärngänget. Dom har ju inte riktigt alla hönsen hemma om ni fattar vad jag menar. Hissen går så att säga inte ända upp.

Hursomhelst, i min verksamhet tar jag hand om dom här kidsen och försöker få dom att tänka och handla som riktiga männskor. Jag använder en del knep jag snappade upp när jag gjorde rekryten - det var en härlig tid för övrigt, jag minns bland annat när jag och Claesson hade eldvakten och skrämde upp den där jävla morsgrisen Pålsson genom att lägga hans vänsterfot i brasan, eller när vi låste in den jäveln i ett av klädskåpen på luckan och lät han sitta där så han missade uppställningen två dar i rad, eller... jag tappar visst tråden. Men det var en härlig tid.

Jo, jag jobbar alltså med dom här killarna med min egen pegadodik som går ut på att ge och att slå. Jag tar med pågarna ut i skogen, där vi jobbar hårt hela dan med hårt jobb, och sen gräver vi ner oss på natten och har litta löv och barr som täcke. Det brukar göra gott. Killarna har fullt förtroende för mig och gör för det mesta nästan precis vad jag säger åt dom.

Jag tycker det är mycket viktigt med regler. Regler och strukturer och tydliga besked och konsekvens och fasta normer och räta led och vitt ariskt blod och hela den biten. Bryter en av killarna mot exempelvis regeln "i tid är för sent" och kommer för sent, så tar jag med han på "kondis" och bjuder på litta "fika", medan dom andra killarna får gräva hans hål också med sina bara händer. Sen på kvällen när jag kommer tillbaka med den första killen får dom andra tillbaka sina spadar och så går jag och lägger mig.

Vi "snackar" mycket också. Vi pratar mycket om sånt man är nyfiken på i dom åldrarna; tobaksmissbruk och alkohol och snus och andra droger. Det är ju mycket populärt med "hembränt" bland kidsen nuförtiden, och då är det viktigt att man lär sig kolla så där inte är finkel i dunken eller att flaskorna innehåller så kallad "fulsprit". Och där kan dom ha hjälp av en vuxen med litta erfarenhet. Efter våra "snack" brukar vi ha litta "party".

Dagens kids har ju ingen koll på det här med fylla. Dom tror att man kan droga ner sig på lördagskvällen och sen gå till "knäcket" som om inget hänt på måndan. Dom vet ju inget om hur det är att vakna upp med en sjusatans "betongkeps" och ångra att man skällt ut rektorn och kallat han träslöjdsläraren för en jävla horbock och tagit samhällslärarinnan - om damerna ursäktar franskan - mellan benen. Dom tror att det bara är att komma tillbaka till skolan som om inget hänt.

Sen snackar vi ju mycket sexualia också. Det tycker jag är spännande - och viktigt. Vi pratar mycket om hur det är att göra en tös "på tjocken" och sen plötsligt stå där i en etta i förorten med underhållet och besöksförbudet och en tår på tand för att lindra smärtan på kvällen. Vi pratar mycket prostitution. Det är ju inte så lätt med kvinnor alla gånger. Dom säger ju en sak och menar nåt annat. Och så ska man upp i rätten och försvara att man har känslor. Jag tyckte hon sa ja! Men okej, jag kanske inte lyssnade så noga den gången. Ni vet hur det är när man är inne på andra helröret. Men även köpt kärlek är ju kärlek. Spriten kan dom i alla fall aldrig ta ifrån en.

Dagens killar får ju hela sin bild av "fruntimmer" från pornografi och erotika. Jag tycker det är viktigt att skapa motbilder så att dom lär sig att se kvinnor som annat än - om damerna ursäktar franskan - fittor med litta kött runt. Därför jobbar jag och killarna mycket med rollspel. Jag låter en av killarna till exempel vara hantverkare som kommer hem till en lysten hemmafru och så får dom improvisera utifrån vad som händer när hon böjer sig ner för att visa var packningen är trasig. Eller kanske dom får låtsas vara chefer på ett företag och så kommer lilla sekreteraren och vill ha semester och så gäller det att börja förhandla... Ja, ni kan säkert föreställa er resten.

Ja, så jobbar jag med mina killar. Till alla ungdomar där ute vill jag säga: sköt er! Jävvligt noga! Och kom ihåg att närvaro plus vilja är lika med resultat. Plus litta tvång."

Peder Jonstorp
genom


Om författaren

Författare:
kalle lind

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2002 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: