En annan föreläsare använde en lite mer grundläggande teknik, nämligen diabildsprojektorn utan något strålande resultat. När hon för sjuttioelfte gången riktade fjärrkontrollen mot duken, istället för projektorn, brast det även för henne.
Som IT-student, på besök i den konstvetenskapliga världen, blir jag mer och mer förvånad över humanisters inställning till teknik i allmänhet och datorer i synnerhet. De tycker att tekniken nog kan vara bra och borde användas, men de vet inte riktigt hur. När de misslyckas, så är det inte brist på handhavande fel hos dem, utan bristen ligger i tekniken i sig.
Jag kan förstå resonemanget till en del. Att människan skulle behöva förändra sitt liv, för att passa med de tekniska lösningarna, kan ju framstå som aningen absurt. Men å andra sidan, har vi inte alltid gjort det?
Föreläsarens attityd, satt i en annan situation:
Han stiger ut ur sitt hem på morgonen, sätter sig i bilen, och förväntar sig att hamna på arbetsplatsen. Sådär bara, utan någon större tanke på hur det egentligen skall gå till, eller vilka kunskaper som krävs för att lyckas nå målet.
Man måste ju starta bilen på rätt sätt, veta hur man beter sig vid ett rödljus och hur man hanterar en rondell, för att bara ta några förkunskaper som krävs för att kunna använda bilen som färdsätt.
Sedan när han vill köra åt vänster, så rattar han åt höger och krockar då med en medtrafikant. När sedan polisen kommer, sitter vår föreläsare på sin plats i bilen och säger: "Jag vet inte vad som hände, jag satte mig i bilen i morse och nu sitter jag här! Detta är ju bilens fel! Det är klart att jag ville komma till jobbet, men det måste väl bilen kunna fatta!".
Var har resonemanget kommit ifrån? Är det Bill Gates som har låtit påskina att vi inte behöver någon kunskap för att sköta vår dator? Är det Macintoshdatorerna från åttiotalet som var så lätta att använda? Det är antagligen så att vi har blivit bortskämda tidigare. Det gick ganska lätt att använda en telefon, en tv och kanske till och med en mikrovågsugn. Men när tekniken kom fram till videoapparaten så blev det konflikt. Tusentals är de videomaskiner som står oanvända i vardagsrummen eftersom ingen vet hur man skall kunna ställa in timern, och var är den där instruktionsboken nu då...? Från videon och framåt blev det bara värre, jag har själv, skall jag med skam erkänna, en trådlös telefon som jag absolut inte förstår mig på. Men jag tycker att det jämnar ut sig, jag kan ju faktiskt hantera videon, handdatorn, digitaltv-boxen, stereon och för all del, mina datorer.
Min föreläsare tror att datorer är intelligenta, vilket de givetvis inte är. Det finns ännu ingen dator i världen, som har gjort någonting som människan INTE har bett den att göra. Datorn lyder alla våra order, men bara våra order, inte våra intentioner.
Av Krister Levander 17 maj 2002 14:16 |
Författare:
Krister Levander
Publicerad: 17 maj 2002 14:16
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå