sourze.se

Pensionera framtidsanalytikerna!

Jag är så innerligt trött på Thomas Fürth och Kairos Future.

Var så säker, varje gång en ny generation är på väg ut på arbetsmarknaden så poppar de upp, de så kallade framtidsanalytikerna. Den medialt mest förekommande av dem heter Thomas Fürth och jobbar på företaget Kairos Future. Att forska i framtiden verkar vara ett välavlönat och populärt geschäft.

Den superetablerade generationen framtidsanalytiker sitter där, tryggt förankrade bakom sina skrivbord, och docerar om de kommande generationeras egenheter, allt för att arbetsgivarna ska få skräddarsydd info om vad de har att vänta på anställningsintervjuerna framöver!

Det känns som om det bara var några år sedan jag läste en massa hurtfriska artiklar på temat "Nu kommer 70-talisterna". 70-talisterna utmålades där som den första "post-materialistiska generationen", en tveksam sanning med tanke på den höga konsumtionsnivå snart sagt alla västerlänningar tvingas upprätthålla för att inte helt falla ur ramen i detta samhälle. Bostadsrätter med DVD-spelare, kakelugnar och bredband, märkeskläder och allt det där. Nu är det alltså 80-talisternas tur att få den tvivelaktiga äran att bli rakade av Thomas Fürth och Kairos Future.

"Kollektiva egoister kräver värderingar" är rubiken på artikeln i SvD Magasinet den 12 maj. Thomas Fürth säger där att 80-talisterna visserligen är starka individualister, men ändå mer grupporienterade än "superegoisterna" som föddes på 70-talet. För att rekrytera och behålla 80-talisterna behöver arbetsgivarna trycka mer på värderingar än på formella meriter, heter det vidare.

Vilka värderingar, undrar kanske läsaren, men det framgår inte av artikeln.

Thomas Fürth samlar in sina enkätsvar, stirrar i sin kristallkula och cashar in. Jag tycker han och samtliga andra så kallade framtidsanalytiker borde gå i pension vid det här laget. Varför inte låta den kommande generationen av levande individer komma som en överraskning och ta samhället med storm för en gång skull? Men det skulle förstås riskera att sopa bort ett gäng trygghetsknarkande arbetsgivare läs: 40-talister från deras skrivbord.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2002 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: