sourze.se
Artikelbild

Bara tre år till nästa Star Wars

Klockan är fyra på morgonen. Så här upprymd har jag inte varit på länge. Jag har just sett Klonerna anfaller.

- Bara tre år till nästa Star Wars, säger en kompis när vi kommer ut från biografen. På vägen hem diskuterar vi vad som kommer att hända i Episode III. Hur kommer det se ut när Anakin blir Darth Vader? Vilket blir Queen Amidalas öde? George Lucas sa att det blir en mörk film. Alla kommer att dö. Det låter lovande.

Jag oroade mig i onödan för Klonerna anfaller. Kanske var filmen så bra för att jag hade låga förväntningar. Men det är ett hisnande äventyr. Lucas har lånat från alla håll verkar det som: AI, Bladerunner, Sagan om Ringen, Det femte elementet. Han lyckas vända. Det mörka hotet var ett misslyckande det kan sägas för tusende gången men med Klonerna anfaller är Lucas tillbaka. Han sitter på tronen igen.

Darth Vader har blivit mänsklig. Tänk att man kan skriva sådana meningar. Men Anakin Skywalkers personlighet fördjupas avsevärt i Klonerna anfaller. Scenen när ondskan tar överhanden är riktigt obehaglig. Jag var rädd för att Lucas inte skulle våga ha några otäcka inslag, men jag hade lyckligtvis fel. Filmen är inte bara mörkare i färgerna utan också i handlingen.

Duellerna på slutet är inte bara bitvis konstnärliga, tycker jag, utan också roliga. Yoda har räddat sitt rykte som jedimästare. Han har mitt fulla förtroende igen.

Kärlekshistorien är onekligen lite påfrestande. Det är aningen för mycket. En del strider är kanske överdrivna. Men det är inte så det stör. Det kan man ha överseende med. För det är en saga. Och det är fantasifullt. Applåderna före och efter filmen är uppriktiga. Jag funderar på när jag ska se den igen. Det är dags att skaffa biljetter, till söndag kanske.

Kort och gott - det är bara tre år kvar till nästa Star Wars. Då ska jag vara påläst.

- Vad många namn jag måste plugga in nu, säger kompisen. Är jag mästaren om jag lär mig namnen på alla jediriddare?

Mycket arbete väntar. Jag börjar med att läsa de senaste dagarnas artiklar om Star Wars en gång till.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2002 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: