sourze.se

Vilka grupper stör demonstrationer?

Aningslösa journalister påstod att LUF drabbat samman med palestinaaktivister och bränt och slagit sönder deras plakat.

I en artikel i DN 8/5 om demonstrationer kring konflikten mellan Israel och Palestina skrev journalisten att Liberala ungdomsförbundet drabbat samman med en annan demonstration till stöd för Palestina i mitten av april och att demonstranter från båda sidor rev sönder varandras banderoller. Självfallet deltog inte LUF i någon sådan drabbning. "Endast våra banderoller och plakat brändes och trampades sönder", skriver de i ett pressmeddelande som refereras i DN i dag 11/5.

Händelsen aktualiserar en viktig fråga inför kommande demonstrationer. Vilka grupper är det som deltar i sådana våldsaktioner som Palestinaaktivisterna gjorde i det här fallet?

Alla våra ungdomsförbund, för att ta dem som exempel på demokratiska organisationer, skulle knappast godkänna deltagare som bar masker och inga av deras egna demonstranter skulle anfalla eller störa andra grupper på det här sättet. Här finns klara avståndstaganden från alla.

Reclaimdebatten i Sourze visar dock att det finns de som anser att polistillstånd inte ska behövas för demonstrationer och att fönsterkrossning kan "förstås" som ett led i protester av olika slag. En klargörande debatt inför valet kan därför vara av stort intresse. Vad säger våra politiska ungdomsförbund? Och vad säger de våldsaktivister som vill framträda utan mask. Är det, som många anser, bara extremistgrupper som hör hemma hos vänster eller höger, som anser att fönsterkrossning, stenkastning, flaggbränning och störande av andra demonstrationer är fullvärdiga och förståeliga åtgärder när man vill protestera?


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2002 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: