sourze.se
Artikelbild

Göteborgsposten gillar inte döingar

Är du närmast anhörig får du inte skriva något minnesord till den avlidne. I alla fall inte enligt Göteborgsposten.

Den här artikeln har skickats till ansvarige för en tidning för Göteborgpostens anställda. Ett så kallat internt magasin. Efter att ha skickat artikeln till dem för att väcka en intern debatt fick jag ett mail och ett telefonsamtal. Artikeln var väldigt bra. Klart att de skulle ta upp detta.
Men nä. Så jag antar att det är helt OK att jag publicerar den på Sourze istället.

*

Flera tidningar i landet har så kallade Minnesordsidor där man finner små och stora annonser om dödsfall, födelser och annat smått och gott. En del av denna sida kallas för minnesord, som är något större notiser om den avlidne. Svenska Dagbladet har det, Dagens Nyheter har det och Göteborgsposten har det. Skillnaden är reglerna för vad man får och inte får skriva.

Dagens nyheter har vissa små regler som att texten ska vara saklig och kortfattad. Men GP är värst.
Detta är Göteborgspostens regler angående Minnesord:

"Minnesord ska vara korta, högst 2800 tecken eller 40 maskinskrivna rader. Handskrivna manus godtas ej. Manus maskinläses och måste vara renskrivna. De ska vara sakliga med uppgifter om den avlidnes hemort, ålder och närmast anhöriga. De får inte vara skrivna i DU-form. Alltför personlig text publiceras ej. Minnesord undertecknas med namn, adress och telefonnummer. Skribentens förhållande till den avlidne anges. GP publicerar inte minnesord skrivna av närmast anhöriga. GP förbehåller sig rätten att göra redaktionella ändringar i texten."

Så får det se ut. Annars accepteras och trycks det icke. Om man vill skriva Du i en mening får man inte det. Vill man vara anonym och skriva ett minnesord får man inte det. Om man VILL skriva ett minnesord om sin avlidne far får man inte det eftersom man är närmast anhörig.

Med all respekt, men vad i helvete?

Visst förstår jag att Göteborgsposten är en tidning där det ska få plats med mycket annat och att man inte kan skriva hur mycket som helst men att man måste vara saklig? Känslor är inte alltid sakliga, det är människor vi talar om. Man kan inte be en person som just har mist en nära och som vill hedra denne med ett minnesord att vara saklig.

Man får inte heller skriva i DU-form, det man gör är att man försöker få Minnesorden så inhumana, opersonliga och kalla som möjligt för att de ska smälta in bland all annan text i tidningen. För man vill ju inte väcka några känslor. Eller hur?


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2002 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: