sourze.se

Fegar ni, Sourze?

Hannes Westberg vann inte mest-lästa förra månaden, trots att hans artikel hade överlägset flest läsare

Hej redaktionen, och hej alla läsare.

Jag heter Lena Vikberg och är skribent på detta forum. Dessutom är jag stolt vinnare av redaktionens val - december, så anledningen till att jag skriver denna artikel har inget med mina personliga vinstchanser att göra. Jag har heller inga större problem med att Michael Lundahl -grattis!- vann förra månadens pris för mest lästa artikel, trots att vi är trätobröder.

Nej, det jag undrar över är om Sourze har glasklara linjer och stake, eller gör dom som de flesta andra medier - vänder kappan efter vinden? Anledningen till mina funderationer kommer sig av lite luskande. Särskilt i dessa tider när den ena anonyma skribenten efter den andra poppar upp. Nej, det är inte med artiklar som behandlar ämnen som jag direkt associerar med anonymitet såsom misshandel och därför skyddad identitet, svår sjukdom - hiv - eller dylikt. Nej det är uteslutande artiklar i ämnet; sexminnen. Dom kan vara nog så härliga men varför tillåts dom skrivas anonymt?

Sourze har alltid stoltserat med öppna kort. Det innebär att du får lufta dina åsikter. Även dom som är stötande och inte direkt samhällsvänliga. Du kan ändå i viss mån delge delar av dom dom som faller under yttrandefrihetslagen på Sourze. Men då får du stå för dom och inte vara anonym, om inte speciellt särskilda omständigheter föreligger.

Det gjorde det för oktober månads vinnare; Nathalie "Svensson" Sagborn. En femtonårig tjej som vann mest-lästa med artikeln "Onanist - javisst!". Inte stötande men uppmärksammad i annan media, därav anonymiteten. Klickar man på "om författaren" så ser man att Nathalie har skrivit en enda artikel, just den. Hennes mejladress är lite ovanlig och stavas; kampsourze.se. Går man så in och läser artikeln så hittar man bland annat följande "Just nu känns det som hela samtalsämnet är lite uttjatat, men jag ska försöka komma ihåg och berätta de viktigaste detaljerna // Nu har Belinda Olsson med flera tagit kontakt med mig".

Det låter onekligen som Nathalie blivit kontaktad av Sourze redaktionen och blivit ombedd att berätta sin historia. Det gjorde hon - med bravur, kalasbra artikel - men hon vann också mest-lästa priset; 10 000 kronor. Det gjorde inte Hannes Westberg, trots att han var mest läst förra månaden med sin artikel "Jag är stolt över att ha stått i vägen för en kula". Mejladress; jjsourze.se. Motiveringen till att inte Hannes vann är att texten inte kom in till redaktionen på vanligt vis han sitter ju i fängelse och har inte tillgång till internet.

Nathalies artikel kom kanske in via internet, men är internetvägen det kriterium som Sourze kräver för att någon kan vinna mest-lästa? Visst, red ber att få in vissa artiklar, artikelförfattaren mejlar ? in sin artikel, betalar förmodligen inte ?, men kan ändå vinna mest-lästa, om det går över internet istället för den vanliga brevvägen?

Nej, jag är konspiratorisk och tror helt enkelt att Belinda talade med Nathalie. Nathalie skrev artikeln om händelserna i hennes skola och blev säkerligen skitglad när hon fick mest läsare. Jag tror vidare att Nathalie inte betalade en krona för att publicera artikeln på Sourze eftersom hon blev ombedd att göra det. Det gjorde säkerligen inte Hannes Westberg heller, skillnaden är att Nathalie vann, det gjorde inte Hannes. Varför? Hannes är en stekhet potatis, en gigantiskt vattendelare som vid eventuell vinst skulle ta intresset från annat.

Intressant.

Nästan lika intressant är det med dom anonyma skribenter, under speciella omständigheter, som skriver sexnoveller. "Två och ett halvt år utan skott i råttan" Skriven av "Johanna Jönsson" Den enda artikel hon skrivit hittills. Mejladress; johanna_infosourze.se. "En het dag, med en het kille" Skriven av "Eva Peterson". Den enda artikel hon skrivit hittills. Mejladress; ddsourze.se. "Nej, jag kan inte ha sex, tyvärr" Skriven av "Maria Ulv". Den enda artikel hon skrivit hittills. Meljadress; maria_sourzese.

Hur har dessa artiklar kommit in? Via mejl, eller brevledes? Sitter alla dessa kvinnor i fängelse utan tillgång till internet, och vad händer om någon blir mest-lästa?

Konspiratorisk som jag är, tror jag att dessa artiklar är mejlade. Sourze ska göra en sexbok och puffar ursinnigt för den. Länge har notisen på vänsterkanten hängt med; skriv om dina sexminnen: nu!. Dessa artiklar är förmodligen mejlade in till Sourze och jag skulle bli förvånad om alla författare i sedvanlig ordning betalat, eller? Alla här vet, att artiklar med sexanspelning i rubriken säljer som smör, det gör det överallt annars också. Men det vete fan om jag skulle gratulera ifall någon vann mest-lästa. Inte när det finns skribenter som varje månad pröjsar sina 150 kr, debatterar, skriver, skäller, kramar och lever i symbios med sajten.

Det handlar om öppna kort. Det handlar om renhårighet och stake. Det handlar om att inte fega. Likvärdiga omständigheter blev ombedda att skriva bringade 10 000 till Nathalie, 0 till Hannes.

Så jag undrar, vilka är spelreglerna, Sourze? Har ni några eller byter ni hand allt eftersom det passar?


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2002 09:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: