sourze.se

Varför kastas inte bråkmakarna ut?

Ali, hur jättesnälla ni än är så kommer ni inte undan ert ansvar. Varför kastar ni inte ut bråkmakarna från era tillställningar?

Att det är skillnad på aktivist och aktivist är något som alla sansade människor vet. Ung Vänster och Attac har mycket lite gemensamt med Allti-Facistisk... förlåt, Anti-Facistisk Aktion. Men likväl har alla som ordnar en sammankomst, må det vara en demonstration, en gatufest eller liknande, ett ansvar för att sammankomsten förlöper utan att tredje man eller andra oskyldiga råkar illa ut. Detta ansvar tas inte i tillräkligt stor utsträckning.

Varför ingriper polisen mot en tillställning? Här vill diverse oseriösa element gärna komma med påståenden som att "De agerar på order av Makten att slå ned oliktänkande". Eller "Polisen hatar vänsterfolk". Sådant skitsnack kan vi snabbt lägga därhän. Polisen har följande ungefärliga priotiteringsordning:

1 Hindra människor från att skadas
2 Hindra egendom från att skadas
3 Upprätthåll ordning
4 Låt inte trafik-kaos uppstå.

Så länge allt detta upprätthålls behöver inte polisen ingripa utan står lugnt vid sidan. Det är också enligt lagen endast dessa skäl som kan motivera polisen att upplösa en tillställning. Tvärt emot vad en del tycks tro är det INTE tillåtet för polisen att upplösa en sammankomst bara för att tillstånd saknas. Om den ovanstående listan inte upprätthålls måste polisen däremot ingripa.

Som sidonot kan nämnas att detta är något som nazzar och andra rasister lärt sig. Det vet att hålla sina demonstrationer och liknande efter denna lista därför att de vet att så länge de gör det kommer polisen inte att ingripa. Rasister må ha en fruktansvärd människosyn... men ingen kan anklaga dem för att vara idioter. De vet hur man utnyttjar systemet.

Prioritetsordningen visades klart och tydligt vid RTC-festen. Trots att festen var utan tillstånd och trots att den blockerade stora gatukorsningar ingrep inte polisen utan följde fint med och spärrade av/omdirigerade trafiken så att festen kunde fortsätta. Det blev inte tvunget att ingripa och alla tycks hålla med om att det hela flöt bra med polisen så länge festen pågick.

Men när bråkmakarna sedan satte igång blev det annorlunda. Även om skadegörelsen inte var så stor som först rapporterades så skedde det ändå. Polisen måste då ingripa. Och det är då problemen uppstår. Som alltid varit vid tillställningar som ballat ur så rör sig bråkmakarna bland festfolket. Polisen får svårt att skilja ut buset från de oskyldiga. Det hela blir inte bättre av att de oskyldiga sätter sig på tvären och inte samarbetar. Onödigt polisvåld uppstår.

---

Det jag menar är att det onödiga polisvåldet, ja allt våld överhuvudtaget, hade kunnat undvikas om arrangörer av demonstrationer, fester med mera hade tagit sitt ansvar och hållt tillställningarna rena från dåliga element. Det snackas mycket om att polisen måste rensa bort de rötägg de har. Men samma människor som säger det nämner aldrig att de SJÄLVA har problem med precis samma sak, nämligen rötägg som rör sig bland dem.

Ali, det räcker inte med att ni säger "Vi tar avstånd från våldet" därför att bråkmakarna tar inte avstånd från ER. Så länge ni struntar i att ta hand om buset som utnyttjar era tillställningar så är ni delansvariga. Dessutom tvingas polisen ingripa på ett sådant sätt att oskyldiga drabbas. Det räcker inte med att ni passivt tar avstånd... ni måste göra det AKTIVT också.

Hur tar man då aktivt avstånd från de dåliga elementen? Mycket enkelt: när de dyker upp i demonstrationen eller på festen, släng ut dem! Så fort någon dyker upp med mask, tillhygge eller på annat sätt visar att de är där för att provocera fram våld så tar ni dem i nackskinnet och avlägsnar dem fråm området.

Alternativt tar ni kontakt med polisen och öppnar en väg för poliserna in till bråkmakarna så att de kan ta bort buset. Danska polisen kör den taktiken efter Nørrebro-kravallerna 1993. Så fort det dyker upp en mask eller ett tillhygge kör de en spjutspets rakt in i massan och avlägsnar bråkstaken. Funkar utmärkt. De våldsskapande elementen försvinner från tillställningen. Polisen behöver aldrig göra massingripanden och tillställningen kan fortsätta.

Men detta fungerar ENBART om arrangörerna tar sitt ansvar. Det går inte att bara skita i allt, blunda för buset och sedan förvänta sig att polisen skall kunna fixa allt utan trubbel. Om arrangörerna inte underlättar för polisen att ta hand om buset så kommer oskyldiga att drabbas.

---

I mina mer cyniska ögonblick undrar jag dock om det inte är så att arrangörerna inte har så mycket emot att en och annan demonstrant blir tilltufsad. Det ger fin publicitet. Man kan köra snyftvalsen om Stackars små oskyldiga oss mot Stora Stygga Makten... tyck synd om oss... och förresten anser vi att kapitalismen bör förstöras.

Bara man kan säga att oskyldiga drabbas ger det garanterad media-exponering. Det är lite som när rasisterna jublar varje gång en svensk skadas av en invandrare därför att det ger dem vatten på sin kvarn. På samma sätt har aktivistkåren faktiskt "nytta" av polisvåld därför att då hamnar de i tidningar och TV. Ibland kan jag faktiskt inte låta bli att undra om den totala underlåtenhet som existerar vad gäller att ta ansvar för tillställningar har en viss botten i detta.

---

Men detta är som sagt min cyniska ådra som talar. Jag tror att den seriösa aktivistkåren, som Ung Vänster, Attac med flera faktiskt helst vill slippa polisingripanden. Detta speciellt efter Göteborgskravallerna då klimatet för aktivister helt plötsligt blev väldigt kylslaget och folkets sympati sjönk till bottennivå.

Och om de vill slippa det då är det bara en sak som duger: väck med buset. Släng ut dem. Samarbeta med polisen för att få bort dem. Då kommer ni att slippa polisingripanden. Då kommer du att slippa bli puttad till marken Ali. Tror inte du också det?

Och kom nu för fan inte och säg "Ja men andra organisationer kan inte VI göra något åt". Skitsnack säger jag då. Är det ER tillställning så är det ERT ansvar. Kan ni inte ta det ansvaret då skall ni låta bli att hålla tillställningen, så enkelt är det.

Hur lösa detta i praktiken? Gå samman med andra hobbypolitiska föreningar, typ Attac. Ni som har klara organisationer har också möjlighet att samordna och utbilda människor i hur man anordnar en demonstration eller annan sammankomst. Ni kan också utbilda människor till demonstrationsvakter. Och framför allt kan ni etablera en permanent kontakt med polisen så att det finns en färdig kommunikationskanal till dem när ni behöver hjälp.

Fixa detta snarast. Det är ert ansvar. Bortförklaringar duger inte. Och minns att så länge ni inte tar det ansvar som åligger er så kommer alltid misstanken att finnas där, misstanken att ni låter oskyldiga lida för att ni ska synas i TV. Är detta en något ni vill ha hängade över er?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2002 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: