sourze.se

Mat är så äckligt

Del 1: innan vegetarianismen.

Mat är så äckligt. Jag skulle gärna skippa ätandet helt och hållet, men det går ju inte. Ungefär som att vissa människor tycker att maskar och spindlar är äckligt, tycker jag att mat är det.

På sista tiden har det blivit mycket värre, och det har gällt kött. När jag ser en bit Sotarskinka på mackan, så tänker jag plötsligt mycket mer på att det är bakdelen av en apatisk och deprimerad gris, skuren i skivor, än jag gjorde förut. När jag äter kokött känner jag verkligen hur jag tuggar i mig galna ko-sjukan-bitar som genast rusar upp i hjärnan och börjar slakta hjärncellerna. En kycklingbit är plötsligt en gul, mjuk tuss som springer omkring och piper, ända tills jag upptäcker att den på tallriken är skållad, halshuggen och styckad. Det är så äckligt. Jag kan inte äta kött längre.

Det är jättehemskt för djuren. Djurplågeri högt på skalan, och jag vill inte bidra till det. Men, jag undrar bara, vad sjutton ska jag äta nu då? Dels tycker jag att mat är äckligt från början, och dels kan jag inte äta kött längre för då blir jag massmördare och djurplågare. Jag måste alltså bli vegetarian. Men jag hatar kokta grönsaker, det är otäckt. En grynig, varm massa som aldrig tar slut, fastän jag tuggar och tuggar. Så måste man ju som vegetarian äta så mycket för att vara mätt länge, har jag hört. Och det vill jag inte, för jag tycker mat är så himla äckligt, så jag vill klara av ätandet så snabbt som möjligt.

Och så måste vegetarianer ta jobbiga piller. Kosttillskott. Proteinpulver. Sojadryck.

Det verkar så joxigt att laga vegetarisk mat också. Kanske många skulle bli grönsaksätare om det bara var lite lättare att komma på vad man skulle laga. Korv och makaroner på vegetariska, ungefär. Det låter krångligt att lägga ihop en massa olika grönsaker i grytor, det stod aldrig något om det i hemkunskapsboken. Och sojabiffar, sådana där färdiglagade, det borde ju vara ungefär lika onyttigt som vanlig färdiglagad mat, väl? Dessutom har jag hört att soja är farligt, man får cancer, fast jag vet inte om det stämmer. Men det är ändå så äckligt med soja.

Men det är okej. Jag klarar det. Jag ska bli vegetarian.

Så snälla, snälla affärerna, ta in mer vegetarisk mat. Sätt fram lika många vegetariska recept som blodiga biffrecept. Och inte bara såna där avancerade med aubergine och brysselkål, jag vill ha ett enkelt och helst gott alternativ till spaghetti och köttfärssås. Och tänk på alla barnfamiljer - barn gillar inte så ofta kokta grönsaker.
Och snälla, snälla djuruppfödare, gör så att djuren får det bättre och blir lyckliga. Då kan alla som vill fortsätta äta kött få göra det utan att jämt gå omkring och ha dåligt samvete och känna sig som massmördare. Och snälla, snälla, gör så att jag slipper tycka mat är så himla äckligt.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 29 apr 2002 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: