sourze.se

Inga mer väckarklockor

Jag tänker inte använda väckarklocka mer. Läs varför!

Hatar inte i princip alla i den fria världen i den ofria också antar jag väckarklockor? Att få sin ljuva sömn saboterad av ett högljutt pipande, ett frenetiskt surrande eller ett obönhörligt tjutande, är det ett teknologiskt framsteg? Jag är skeptisk. Mycket sömnforskning ger vid handen att det är cyklerna i sömnen som är viktiga, cykler som helst ska ha sin gång och så kan man vakna i det lilla avbrottet mellan cyklerna. Men vi "smarta" människor vaknar oftast av en helt frivillig cykel-sabbare, i form av väckarklockan.

Varför?

Jo, för att vi har blivit slavar under den exakta tidhållningen, fast de flesta av oss är egentligen inte det, vi bara tror det. Men massor av utomstående faktorer vill att vi ska gå upp på exakta tidpunkter. Exempel är jobbet, många har flextid och behöver kanske inte vara på plats vid en exakt tidpunkt, men många andra, till exempel affärsinnehavare, butiksbiträden, folk som jobbar i fabriker etcetera, förväntas vara på plats exakt 7.52 eller nån annan godtycklig tid. En annan faktor är kollektivtrafiken. I Stockholm går ju tunnelbanor och bussar ofta, men så fort du hamnar lite längre ut och ska pendla så går ju tågen mindre ofta och då måste man passa tider. Vi har även byggt upp en tidpassarattityd, som jag tycker är sund mitt på dagen eller på kvällarna, men på morgnarna är den helt befängd. De 6-8 timmar vi ska sova är nog viktigare än frukosten för hur vi presterar på jobbet, men det ignorerar vi och bara kör vårt cykelsabbande.

Men vi som har bil, eller tillgång till bra kollektivtrafik och som har flexibla jobb, varför låter vi klockan väcka oss med sitt störande surr?

För att vi är lurade.

Men inte jag, inte längre. Hela den här veckan har jag sovit utan att ha ställt klockan och jag har vaknat lugnt och fint av solljuset och alltid runt sju. Jag har tagit det lugnt på morgonen och ätit frukost någon gång. Tid har funnits för en noggran rakning fast jag får irriterad hud ändå och jag har inte vart sömnig på jobbet. Så det är NO MORE till väckarklockorna. Morgontyrannerna har fått en till fiende i mig!

Jag ska bygga en timer som man kan koppla till taklampan, timern ska då sakta tända ljuset med en dimmer, inte med långsamt ljus så att man vaknar behagligt ungefär då man vill även i vårt mörka vinterland.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2002 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: