sourze.se

Min farsas favoritlag

En berättelse om tre förluster.

I min tydligaste minnesbild av farfar ser vi en stor och vithårig gammal man i en brun fåtölj. Nedsjunken, framför Tipsextra, sovandes. Kupongen, noggrant förberedd, ligger i knät. Farfar snarkar.

Minnesbild nummer två: Pappa och jag är på väg hem från fotbollsträning, någonstans i Stockholms innerstad. Pappa undrar vilket lag jag hejar på. "Djurgården", svarar jag. "Fast också Malmö FF." Jag var ganska ung då, åtta år, och det lärde mig livet snabbt, att det inte gick att heja på två lag i samma serie. Det blev Malmö FF.

Man kan ju undra varför. Men att heja på MFF blev en del av min identitet, och där på skolgården, mitt på Östermalm, hade jag en godtagbar ursäkt: min pappa hejade på MFF, ett arv från hans far, min farfar. För mina skolkamrater från den tiden är jag fortfarande känd som "MFF-arn".

Minnesbild nummer tre: Malmö FF på Stockholms Stadion. Jag och pappa ser Martin Dahlin i ljusblå tröja leda vårt älskade lag till en förkrossande 5-2 seger över det förhatliga Djurgården. Vi vann Allsvenskan det året. Det är den första fotbollsmatch som jag minns överhuvudtaget. Kanske hade jag inte blivit "MFF-arn", om det inte varit för den matchen.

Nu är det fotbollssäsong igen. Jag är inte längre åtta år. Jag och pappa går fortfarande och ser MFF spela. Ibland.

En match per säsong, närmare bestämt. Senast var på Söderstadion. Hammarby var två segrar från SM-guldet. Det var utsålt och vi kom dit utan biljetter. Pappa bråkade på en jugoslav som ville ta överpris för några kassa ståplatser. 3-1 till Hammarby.

Stockholms Stadion igen. MFF är verkligen på dekis och spelar den här säsongen i Superettan. Möter Djurgården. Pappa försöker ta sig in till MFFs hejarklack. Blir stoppad. Försöker övertyga matchvärden med sin klingande skånska. Misslyckas. Djurgården- MFF: 6-0.

Råsunda, 1999. AIK-MFF: 3-1. Minns inte särskilt mycket av den här matchen, bara att MFF torskade.

Så är det. Jag och pappa går och ser MFF spela och förlora i Stockholm ibland. Det är alltid på hösten, ofta kallt och blåsigt.


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2002 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: