sourze.se

Kärlekens och dödens retorik

Jag är så avundsjuk på vältaliga musiker, helt utan anledning. Gissa låtarna 5 stycken översatta till svenska som i "Så ska det låta".. Två vanliga dagar:

Retoriken behöver kompletteras med semiotiken för att åstadkomma en bättre teoretisk förståelse för kommunikation. Någon har skrivit att orden behöver tecken. Utan symbolerna vore alla kommunikation omöjlig. Om ingen såg skillnad på innehållet i de två uttrycken "den palestinska befrielseorganisationen PLO" eller "terroristorganisationen PLO" i massmedia skulle det inte finnas något samtal, utan bara ett tal. Retorik. Om inte orden kärlek och lust väckte olika associationer skulle allting vara förgäves. Ett liv utan konnotationer vore outhärdligt.

Det finns ett ökat intresse för retorik i Sverige läste jag i tidningen. Konsten att tala engagerar fler än tidigare på landets högskolor och universitet. Många vill lära sig övertyga andra. Jag också.

På förmiddagen sätter jag på mobiltelefonen. Ett flera dagar gammalt SMS blinkar på displayen. "Har du hört att Fad Gadget är död? Lite overkligt ju." För två veckor sedan såg vi hans sista konsert på Swedish Alternative Music Awards. En stor musiker är borta. Jag minns inte texterna, men ändå...

...bankomatskylten lyser skarpt i kvällsmörkret, nästan bländande. Maskinen räknar upp pengarna på några sekunder. Om jag bara kan få se henne igen. Bara en gång till. Jag skulle inte ha något att säga, inga vackra inledande ord, inget exordium. Det skulle i teorin finnas tre sätt att övertyga henne om att jag är den rätte: etiska, patetiska och logiska. Inget av dem verkar användbart. Om jag hade orden att förklara, skulle jag skrika ut dem högt låt 1. Jag går några varv till runt kvarteret i kylan. Med lite tur kanske jag stöter på henne. Hon var ju här någonstans nyss.

Jag går hem på en enkelriktad gata, inatt känns det som det är svårt att andas. Låt 2 Jag får veta att en bekant på en studiecirkel har dött förra natten när jag kommer hem. Han var inte så gammal. En pigg och frisk pensionär. Lite verkligt ju. Denotation. Inte en enda konnotation - död betyder bara en sak. På några sekunder försvinner oron för framtiden. Tankarna dunstar. Vad är det egentligen som räknas på slutet? Är det verkligen bara ett framgångsrikt peroratio som har betydelse när allt är över? Eller är det att ha någon vid sin sida? Bara kom ihåg, att döden inte är slutet. Låt 3. Vad ska jag säga nästa vecka när jag träffar cirkeldeltagarna igen?

Nästa dag går jag ut på puben. Men hon är inte där. Under kvällen blir det både roliga och tråkiga stunder, både solsken och regn kombinerad metafor och floskel. Jag undrar varför jag är där överhuvudtaget när det regnar. Men jag tror jag vet varför jag håller på. Jag är bara här för att ge dig fri kärlek Låt 4. Men jag är inte tillräckligt vältalig för att säga sådant. Det kan bara musikerna. De kan sjunga "för dig har jag levt och för dig kommer jag att dö." Låt 5. Det är vackert. Så ska det låta. Men vad säger de utanför studion eller när de stigit ner från scenen? Ord, talade och skrivna, eller sjungna, kan uttrycka allt utan att innehålla något.

Gissa låtarna nu.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2002 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: