sourze.se

Vi som förhindrar våra barn

Hyckleriet är närmare dig än du tror. Dina egna föräldrar kan vara de största av hycklare och dubbelmoralister. Hycklarnas Cirkus del 3.

Hitills har artikelserien handlat om människor runtomkring oss, jag har haft en viss distans till de personer jag diskuterat om. Men följande text kan vara lättare att ta till sig, hyckleriet finns även i ditt eget hem.

Hycklande föräldrar:

Jag vet inte hur många gånger jag har hört föräldrar som har sagt till sina barn vad som är rätt och vad som är fel och sedan i barnens frånvaro gjort fel saker själva. Föräldrar som har satt upp regler som bara gäller barnen och inte dem själva, regler som lätt kan brytas för de är ju ändå föräldrar eller hur?

Ett väldigt enkelt exempel är cigaretter och alkohol. Föräldrar som själva nyttjar dessa så kallade njutningsmedel kan bli arga och rent ut sagt skitförbannade om deras barn gör det. Vad finns det för belägg för den ilskan? Föräldrar ska fungera som förebilder för sina barn, om de då själva röker två paket Blend om dagen och dricker sprit på helgerna så kan de inte förvänta sig att deras barn inte ska göra det. Allra minst bli arga.

Hycklandet går inte att förklara med annat än rädsla och dubbelmoral. Det är okej så länge jag gör dem en om andra gör det så är det fel. Eller?

Ok, det finns argument. Föräldrar kan dra till med desperata försök som: "Jag har rökt i tjugo år" eller "Jag tar bara en öl till maten" eller "Just för att jag gör det så vet jag hur hemskt det är och därför vill jag inte att mina barn gör det"

Skitsnack. Om det är så viktigt för föräldrarna att deras barn ska vara felfria så ska de fanimej vara det själva också. Jag är själv inte kristen eller religiös på något sätt men Jesus sa en jävligt bra grej, ungefär:
- Du ska göra mot andra som du vill att de ska göra.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: