sourze.se

Alla vapen bör förbjudas

DN har i en artikelserie påvisat det ökade problemet med illegala vapen i det svenska samhället. Jag anser att lösningen är att förbjuda alla vapen.

DN skriver idag att regeringen överväger att skärpa bestämmelserna för landets vapenhandlare på flera punkter. Kontrollen ska ökas så att man vet vart alla vapen tar vägen. DN har tidigare haft en artikelserie om de illegala vapnen i Sverige och den belyste på ett bra sätt en stor problematik: Vi är ett vapentätt land.

Många tror att det är svårt att skaffa vapen i Sverige, legalt alltså. Det är det inte. Jägarexamen är allt som krävs så får du ha ett hagelgevär hemma, till exempel. Som vapenhandlare får man ha alla möjliga vapen som ingen får ha licens för normalt, till exempel automatvapen.

Det som jag ser som det stora problemet är att man på något sätt har fått för sig att vi behöver vapen i vårt samhälle. Alls. Tänk efter: en pistol, vad har den för användningsområde, vad är den tillverkad för att göra? I Sverige låtsas vi som att man använder pistoler för prickskytte, men sanningen är ju att en pistol är till för att skjuta andra människor med. Samma sak gäller för alla automatvapen som finns, de är till för att döda många människor.

Jag tycker man ska förbjuda alla handeldvapen, pistoler etcetera eftersom det inte finns något som helst behov för medborgare i en demokrati att inneha något som endast är till för att döda andra människor med. Jag tycker även att de jaktvapen som finns måste vara betydligt mer kontrollerade än de är idag.

Jag tycker även att polisen inte ska ha pistoler på sig i normalfallet. I England, som har betydligt större problem med brottslighet, så har inte patrullerande poliser pistoler på sig. I Norge har polisen vapen i bilen som de måste be om lov hos högre befäl för att få använda. Om polisen inte är beväpnad, så behöver inte tjuvar och banditer ha militär utrustning för att råna banker och färre liv går till spillo.

För det är det som händer om man ökar eldkraften hos polisen, skurkarna skaffar större bössor. Många undrar varför så kallad car-jacking blir vanligare framför allt här i London och det beror ju på att moderna bilar är så stöldsäkra. Då måste tjuvarna helt enkelt stjäla bilar med nycklarna i, det vill säga bilar som har en förare... samma problematik uppstår med vapen. Om det är så att alla människor är beväpnade så måste man ha vapen för att råna dem, men om INGEN har vapen kan man bli rånare med en smörkniv. Det kan ju låta dåligt, eftersom det kan kännas nesligt att bli av med mobilen till en kille med en smörkniv, men man LEVER ju i alla fall. Det är viktigast.

Om polisen inte har vapen då de ska gripa en flykting eller nåt kan de inte skjuta denne i ryggen.

Problemet med ökande våld och brottslighet löser man inte med en sträng vapenlag eller fler vapen hos polisen. Det löser man genom att öka välståndet i samhället så att färre har som enda utväg att tillgripa brott för att få respekt.

Märkligt dock är att Bodström vår justitieminister ser det som fel metod att höja straffet på innehav av illegala vapen som man kan döda människor med, eftersom det inte är rätt metod att straffa ungdomar, samtidigt som det tydligen är helt ok att jaga ungdomar som tar droger som man inte kan döda nån annan än sig själv med, såvida det inte är cannabis som är mindre farligt än alkohol och terrorisera dem med höga straff för narkotikainnehav...


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2002 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: