sourze.se

Media uppmuntrar till judehat?

Jag skriver denna text angående en debattartikel som publicerades i DN9/4 med rubriken "Partisk press uppmuntrar hat mot judar".

Artikelförfattarna påstår att den svenska pressens partiska rapportering de senaste dagarna har uppmuntrat hat mot judar, vilket är mycket allvarlig anklagelse.

"Den enögda kritiken mot Israel hjälper inte fram en fredlig lösning i Mellanösternkonflikten. En av dess konsekvenser är däremot att man indirekt och direkt uppmuntrar hat och våldstendenser mot den judiska minoriteten i Sverige."

Länk: dn.se

Tyvärr ger oss inte artikelförfattarna några konkreta exempel på denna allvarliga anklagelse.

Det är ingen partisk press vi här i Sverige ser rapportera om Palestinakonflikten, som artikelförfattarna hävdar. Det är snarare en mer nyanserad bild vi börjar se. Jag har tillgång till arabisk media som till exempel nyhetskanalen al-Jazeera som visar mycket mer skakande bilder än pressen visar här. Jag påstår inte att denna kanal är absolut objektiv, men där kunde jag de senaste dagarna se mycket starkare bilder på lidande palestinier än vi får se här.

Mediernas kritik i Sverige har riktats mot staten Israel och dess politik, inte mot judar. Artikelförfattarna ger tyvärr, som sagt, inga konkreta exempel på hur pressen uppmuntrar hatet mot judar. Eller anser de att all israelkritik uppmuntrar judehat?

All form av antisemitism måste fördömas. Tyvärr finns det personer som har riktat sin kritik mot staten Israels politik på ett felaktig sätt vilket har drabbat oskyldiga judar, detta i framförallt Frankrike. Detta är självklart mycket beklagligt. Att angripa synagogor är ett tecken på både feghet och okunnighet. Men det har inget att göra med den svenska pressens rapportering. Vi har lyckligtvis inte sett liknande våldshändelser här i Sverige och förhoppningsvis blir vi besparade sådana dåd.

Samtidigt anser jag att det är fegt, felaktigt och oansvarigt att försöka blanda ihop pressens kritik mot staten Israel med antisemitism, som artikelförfattarna gör. Massmedia måste kunna ha rätt att kritisera staten Israel utan att blir anklagade för att uppmuntra hat mot judar. På samma sätt måste massmedia kunna kritisera till exempel Egyptens politik utan att blir anklagade för att uppmuntra arabhat eller antiislamism.

Angående partiskhet: har artikelförfattarna tänkt på den möjligheten att det kanske inte är mediernas partiskhet utan snarare den brutala israeliska krigföringen som har orsakat denna våg av kritik mot staten Israel och dess ledare Ariel Sharon? Om inte så borde de kanske göra det.

Världspressen har haft stora problem att visa nyheter och bilder från området efter att de israeliska styrkorna fått order om att köra ut, misshandla, trakassera och beskjuta journalisterna som har försökt ge oss en bild av vad som sker. Man stängde ute de journalister som försökte ta sig in i dessa städer. Detta måste ses som ett allvarligt hot mot den fria pressen. Detta måste uppmärksammas och fördömas.

Den här debattartikeln ser jag tyvärr också som ett sätt att försöka begränsa fri mediarapportering, fast på mer sofistikerat sätt. Det är ett försök att sätta press och skrämma de svenska medierna från att ge oss en nyanserad rapportering från Mellanöstern vilket är ytterst farligt och olyckligt. Man vinner inte i längden på att missbruka begreppet "antisemitism". Detta kan istället visa sig vara kontraproduktivt. Jag hoppas och tror på att den svenska pressen kommer att fortsätta göra sitt yttersta för att ge oss en nyanserad bild av konflikten.


Om författaren

Författare:
Zeid Al-Bayaty

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2002 16:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: