sourze.se
Artikelbild

Rättvisans hemland 2

I USAs fängelser sitter cirka 645 fångar per 100000 invånare. Motsvarande siffra för Sverige är cirka 60.

USA är ett rätt uttjatat ämne och det är tidvis trendigt att vara anti-amerikansk. Alla är medvetna om landets rasism, mystiska rättssystem och krigsgalne president som utlyser "korståg mot muslimerna". Allt det här tål säkert en ytterligare granskning.

Här följer lite mer fakta om missförhållandena i demokratins och rättvisans hemland.

Varje amerikansk medborgare som varit eller är dömd för brott mister sin rösträtt så att idag saknar hela 18 procent av den manliga svarta befolkningen rätt att påverka sin situation.

Det dras även ner på andra rättigheter; tidigare delades det ut stipendier vilket gav fångarna chans att skaffa sig en högskoleutbildning. Trots att forskningsresultat visade att endast fem procent av de som fått en utbildning fortsatte begå brott avskaffades de.

I Kalifornien kostar ett fängelseår per fånge 24000 dollar - mer än ett läsår vid Harvard.

Fängelsevistelsen kostar. Att ha 1,8 miljoner i fängelse är ett stort arbete. För det första kostar det pengar. Under de senaste 20 åren har man låtit bygga tusen nya fängelser. Trots det finns det inte plats för alla fångar då fångarnas antal årligen ökar med 50000 till 80000.

Därför har fängelseindustrin blivit stor och allt från burksoppstillverkare och arkitekter till ägare av privata fängelser livnär sig på den.

För att spara resurser tvingas fångarna betala skyhöga priser för sina telefonsamtal. På flera håll har det installerats bildtelefoner på internet så att fångar i behov av psykologisk vård kan konsultera psykiater via dessa. I vissa stater är fångarna tvungna att betala för "mat och husrum" vilket dras bort från deras minimala lön.

Bakom USAs låga arbetslöshetssiffror ligger det faktum att så många outbildade icke läskunniga sitter i fängelse. Idag saknar också fler amerikaner sjukförsäkring än för 20 år sen. Skolor och sjukvård är områden som ofta drabbas då pengar behövs att bygga nya fängelser.

Utöver att rasismen kan ses i fängelsestraffen är inte heller dödsstraffen rättvist utdelade. Av dem som just nu väntar på dödsstraff är hela 42 procent svarta trots att de utgör bara 12 procent av hela befolkningen. I 24 av de 50 delstaterna kan man få dödsstraff för brott man begått som barn. I vissa delstater beaktas inte brottslingens eventuella förståndshandikapp.

Flera oskyldiga har blivit avrättade och just nu sitter över 3300 amerikaner mer än WTC-olyckans offer och väntar på sin död i USAs dödsceller.

Man kan kanske dra slutsatsen att supermakten och världspolisen glömt göra "korståg" i sitt eget land.

---

Källor:
Minja Westerlund. Huvudstadsbladet, 29/03 02.
ETC, nr 4/99 av Dan Josefsson.
Amnesty International.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2002 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: