sourze.se
Artikelbild

Ungdomar skiter i politiken

Låt oss lyssna på de vuxna. Ungdomar skiter i politik och så är det bara. Så vi låter det vara så. Det finns tillräckligt med kompetens redan.

Det finns myter och så finns det myter. Det finns dumma politiker och så finns det förbannade idioter med inte så mycket som ett synligt dugg av intelligens. Vuxna män och kvinnor inom politiken som helt enkelt bestämt sig för att ungdomar tycker att det är tråkigt med politik. De har fått för sig att dagens ungdomar inte tycker att det är häftigt att vara politiskt aktiv. Därför försöker man med andra medel locka in ungdomar i politiken.

Man tar till fula marknadsföringsknep, försöker plocka ut små bitar i partiprogrammet som ligger i tiden och sedan sitter man med fiskekrok och håvar in dom små liven.

Aftonbladet är en av de fula marknadsförarna. I och med att det är valår har tidningen tillsammans med andra parter dragit igång projektet Ungt val. Ett projekt som ska få ungdomar att intressera sig både för politik och att överhuvudtaget rösta.

Försöket att locka ungdomar in i politiken är i sig ingenting negativt men det är tillvägagångssättet som är helt åt skogen. I tidningen som skickas ut till stora delar av Sveriges gymnasieelever är helt urkorkat och fördummar allt vad ungdomar heter. Man förminskar unga svenskar genom att inte ta upp seriösa ämnen. Det är synd och skam att politikerna och deras marknadsföringsapparatur inte har mer respekt. De tror att enda sättet att få ungdomar intresserade av politik är att "sänka" politiken till deras nivå. Vad denna nivå är vet jag inte själv men jag vet är att det är långt från alla ungdomar vars enda intressen består av hockey, brudar och bärs.

Jag antar att tidningen egentliga syfte är att vara den gnista som sätter igång ungdomarna men istället har den fått helt motsatt effekt. Ungdomar skiter i politiken eftersom de oftast inte har någon chans att vara med på riktigt. Det ska hela tiden finnas ungdomsval, ungdomsriksdagar, ungdomshit och ungdomsdit. Anledningen till att många ungdomar inte engagerar sig för politik är inte för att det är tråkigt utan för att man behandlar dem som barn. Det man vill ha är en rättvis chans att få vara delaktig i det demokratiska maskineriet men istället får man en renderad och plastig version av paketet.

En av de utlösande faktorerna till problemet kan vara myten som säger att ungdomar inte intresserar sig för politik. Men det beror på vad man menar.

Ingången till partipolitik har ju varit halvt som halvt stängd för den vanliga tonåringen men man har hittat andra kanaler. Organisationer som Djurens rätt och Amnesty har fått sig ett riktigt lyft. Ungdomar har börjat se sig om, man har börjat se vad som händer runt omkring i världen. Ett genuint intresse för globala frågor har väckts hos den svenska ungdomar.

Anledningen kan vara bådde oroligheter som har ägt upp på sistone eller helt enkelt att svenska ungdomar blir mer och mer medvetna.

Färskt blod sjuder i de små sakfrågeorganisationerna. Små på så sätt att de inte har samma status som de partipolitiska organisationerna men å andra sidan mycket större eftersom det där finns blodigt engagemang. Det som borde göras är att leda den flod av eldsjälar som finns i dessa organisationer att även engagera sig i partipolitik. Varken lugna ner dem eller försöka snygga till dem utan bara leda det genuina intresse för människor och demokrati som finns till partipolitiken. Snart har Sverige gått över från partipolitik till partihistorik, det finns ingen glöd kvar i riksdagen. Detta är en bieffekt av minskat engagemang för partipolitik bland ungdomar. Man behöver färskt och ungt blod i partierna. I samverkan med de lite mer erfarna politikerna är detta en grund till en bättre fungerande politik.

En politik som tar ungas åsikter på allvar. En politik som vet att skilja på stenkastande idioter och människor som verkligen var där och gjorde slag i saken. En politik som tar ungdomar på allvar och inte försöker gulla till politiken. För ungdomar vill vara seriösa. Om de får chansen.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2002 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: