sourze.se

Påsk är inte politiskt korrekt

Påskharens eggläggningsfest är här igen. Men hur var det nu igen med den där Jesus?

Folk som erkänner att de är kristna får ett stämpel - såsom Carola och Runar och därför är t ex syskonen Graaf tyst om sin bakgrund i en frireligiös prästhem. Friskolor som är kristna förföljs för att inte vara demokratiska, SR och SVT bojkottar all kristen rock - men dock inte motsatsen, death metal är mer politisk korrekt - och varje nyhet om pedofilpräster, påvefiffel eller aga tas emot med stor jubel av nyhetsförmedlare; dessa storys har stort nyhetsvärde.

Det måste alltså vara så att ungefär flera hundra miljoner människor idag och miljarder kristna människor i historien har haft fel. De är blåsta, grundlurade och bedragna av... ja... av vem? Av Jesus? Av Gud? Av... medier...?

De flesta kristendomskritiker idag gör precis som talibanerna i Afghanistan. Istället för att läsa själva vad som står i boken går de på vad andra säger. De blandar ihop institutionen med budskapet. Men om de läste boken själva skulle de upptäcka att det som sker i kyrkorna är inte det som Jesus predikade.

Dagens kyrkor är fyllda med fariséer och män som älskar mammon mer än Gud. Jesus var en anarkist som slängde ut handelsmännen från tempel och umgicks hellre med de allra fattigaste än de rika. Han hade säkert varit i Göteborg och demonstrerat ickevåld mot EU-toppmötet också.

Jesus var heller ingen kvinnohatare, och enligt senaste forskning var han förmodligen gift med Maria Magdalena, kvinnan som blev hans följeslagare efter att ha varit prostituerad. Kyrkans män råkade dock plocka bort allt om detta i Bibeln i kyrkomötet några hundra år efter Jesus var på jorden. Det är klart, det var inte och är inte politiskt korrekt att Guds son gifter sig med en prostituerad. Men i de så kallade Rödahavsrullarna finns en del bevis om detta, och likaså i det att Gud gjorde Jesus till en människa på jorden. Skulle han då fått vara bara en halv man och aldrig uppleva den sexuella kärleken?

Jesus var ingen mes, han agerade kraftigt och talade tydligt. Hans godhet är inte passivt utan man tar ställning, visar civilkurage. Godhet är inte godhet om den passivt ser på när andra lider. Då är det ondska. Hans godhet är heller inte politiskt eller ideologiskt - utan den "tar ställning här och nu". Att stilla tiga och vara snäll är ibland det mest onda som finns.

Det finns vissa saker i Jesus budskap som jag har kunnat ta till mig under årens lopp. Det första är förlåtelsen. Jesus säger ju att man skall vända även den andra kinden. Under mina radikala anarkiståren betraktade jag detta som svek mot medmänniskor. Men idag inser jag att förlåta är en aktiv handling som jag gör för min egen skull - för att kunna gå vidare och inte bli bitter - och inte en tillåtelse för någon annan att vara ond. Om du inte kan släppa det orätta som någon orsakat dig, då sitter du fast och blir sur för resten av livet. Det tar din tid och energi. Men om man försöker att släppa så kommer man sakta vidare och upptäcker hur fint livet kan vara. Och det är ju det Gud menar med att livet är en gåva; att man skall ta vara på den. Det är inte lätt och kanske är det omöjligt att förlåta mord, incest och andra grymheter mot en - men det finns dock en poäng i att försöka gå vidare med sitt eget liv. Jag tror det är det som Jesus menar.

Det andra som jag förstått är att ondskan finns. Om det är Satan eller en sida av oss, det vet jag inte, men det finns ondska i världen. Det räcker att titta omkring sig för att få bevis. Poängen är att man skall inte misstro genast - som vi gjorde bland annat med kriget i Bosnien - när vi nås av nyheter som berättar hur utstuderande hemska människor kan vara. Människor är farliga mot varandra och vi måste förstå det, samt agera utifrån det och inte alltid tro bara det goda om dem.

Ett sätt att skydda sig mot ondskan och få kraft och vägledning är bönen. Att be är inte att rabbla ett antal ord systematiskt under vissa tider, utan att ha inre dialoger med Gud. Hos oss har det hjälpt i alla fall. Jag lärde mig be när ett av barnen skulle dö eller bli förståndhandikappad efter att ha fallit och spräckt skallen enligt läkare och inget fanns att göra. Vi kristna bad och våra muslimska vänner bad - och ett under skedde. Sonen blev frisk sånär som med en liten synskada. Innan dess hade jag inte riktigt trott på böner men efter detta fann jag kraften. Idag ber jag om vägledning och får ofta svar - ibland i drömmarna och ibland i vardagen. Men det går ju inte förklara för någon som inte känner detta, ungefär som om man försökte förklara musik för tondöva.

Alla människor är jämlika inför Jesus och inför Guds ögon, men Jesus var ingen demokrat. Han var inte ute efter att omorganisera den sociala ordningen och många av hans exempel handlar om tjänare och deras relation till arbetsgivare. Han tar helt enkelt inte ställning när det gäller samhällets sociala ordning. Däremot visar han att alla kan lämna sina förutbestämda platser och ändra livet genom att följa honom. Det var myndighetsfolk Petrus och fiskare, miljonärer och tiggare.

Därav blir Jesus politiskt hot mot högern en kommunist! en revolutionär! Tänk om alla bara lämnade sina positioner så och stack! men också mot vänstern Han slåss ju inte mot klassamhället! Opium för folket! Irrläror om att man ska acceptera sin lott här på jorden för att få det bättre sen!

Snacka om en man som gör sig obekväm i alla läger.Räcker inte det som en anledning att läsa själv om hans liv och lära i Nya Testament innan man tvärsäkert förklarar honom politiskt inkorrekt? För mig gör det det.

Glad Påsk!

Källa: Nya Testament


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2002 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: