sourze.se

Robinson-Emma kränker mänskligheten

Det blev ett jävla liv om Treblinka-inslaget i TV 4:s nya program. Det kränker judarna, menar man. För att inte tala om stackars Robinson-Emma! Hon framstår ju som precis så slut i huvudet som hon är.

Jag förstår inte varför man är så till den milda grad irriterad på programmakarna bakom "Ursäkta röran! Vi bygger om" och på TV4. Själv tycker jag att de gjort en insats när de visat att det är möjligt för en ung kvinna att vara fullständigt obildad och inte känna till ett dyft om en av historiens viktigaste händelser. Dessutom är detta pucko en kändis och att hennes kunskapsbrist visas offentligt är självfallet en smäll hon får ta. Det är inte synd om henne för det - det är synd om henne för att hon är så djävla tom i huvudet.

Är det någon som kränkt judarna och visat brist på respekt inför förintelsen är det väl alldeles uppenbarligen Robinson-Emma. Hon har tydligen lyckats passera genom hela hennes liv, inklusive skolgång, helt ovetandes om detta brott. Möjligen är det så att hon faktiskt vet vem Hitler var och att han gasade judar men hon har i så fall inte bedömt det som tillräckligt viktigt för att inhämta någon information utöver denna.

Programmet som visade inslaget är ett program för satir. Satirens uppgift är att verka på gränsen. Det faktum att de båda programledarna är utbildade journalister är fullständigt ointressant - här arbetar de som underhållare. Satiren har så gott som alltid offer. Kända människor. Robinson-Emma är en sådan, hon vill vara en sådan och har själv kämpat för att bli en sådan. Att hon är känd utan att kunna någonting är i sig intressant. Hennes främsta merit är att hon pumpat in silikon i brösten och hon är känd bara för att hon varit med på TV - inte för att hon har några kvaliteter.

Hon vill vara en förebild men som sådan är hon helt tydligt en katastrof. Ska man vara en god förebild krävs nog någonting utöver det där med silikonet.

Jag tycker att inslaget var tragikomiskt och jag skrattade. Men det visar dessutom på ett antal allvarliga problem och intressanta fenomen. Det tomma kändisskapet är ett sådant. Att unga människor kan vara såhär okunniga är ett annat. Det säger väl en del om den svenska skolan, antar jag, och det säger en del om våra krav på folk i allmänhet och kändisar i synnerhet. Respekten för kunskap är på väg bort i vårat samhälle. Det är viktigare att kunna någonting om marknadsekonomi eller IT än att vara allmänbildad.

Allmänbildning är ett svårt begrepp som tidigare innefattat extremt mycket finkultur till exempel, vilket man också kan ha invändningar emot. Förmodligen är det väl så att i begreppet allmänbildning bör ingå kunskaper om såväl kultur som mediasamhället och ekonomi, om både politik, sport och omvärlden. För att kalla sig allmänbildad bör man nog veta både att Strindberg var en författare och att George Bush är USA:s president. Alldeles solklart är i alla fall att man bör känna till vilka världsdelar som finns, vilka länder det land man själv bor i gränsar till och nazisternas brott mot judarna under andra världskriget.

Människor som Robinson-Emma har rösträtt. Utan att kunna någonting får de vara med och bestämma. Med en sådan bakgrund blir det ju plötsligt begripligt att sossarnas opinionssiffror är större än på åtta år. Bör samhället inte ställa några som helst krav på sina medborgare?


Om författaren

Författare:
Lasse Franck

Om artikeln

Publicerad: 25 mar 2002 17:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: