sourze.se
Artikelbild

UFF:s klädinsamling är bra ändå

Nu går det enögda mediedrevet igen och missar halva poängen.

Du tar fram din älsklingsklänning ur garderoben. Smeker det skimrande tyget. Ser i ditt inre en vision av hur du svävar fram på dansgolvet. Balens drottning. I armarna på din drömprins. Sedan tänker du på barnen i Afrika. De svälter och här står du och suktar efter ytliga, egoistiska nöjen. Resolut tar du sidenklänningen, viker noggrant och lägger ner den i en plastpåse. Med en tår i ögat droppar du sedan plastpåsen i UFFs insamlingscontainer.

Troligt?
- Nja

För egen del städade jag garderoben för första gången på flera år. Konstaterade att det fanns massor av fräscha kläder som jag knappt använt två täta graviditeter. Synnerligen omoderna. Fel färg, fel modell och dessutom gamla och trista för mig. Men helt okej som kläder betraktat. Flera kassar fylldes och istället för att slänga dem i soptunnan slängde jag dem utan någon som helst saknad i UFF - lådan.

Jag tror att jag är ganska representativ för en UFF-givare. Det är inte precis någon väldig uppoffring som man gör när man skänker kläder.

UFF gör en stor insats även om inte en spänn kommer fram till några svältande barn. En miljöinsats. Vi snackar återanvändning i stor skala. Återanvändning som är den överlägset bästa metoden att ta hand om resurser som är på väg att bli sopor. Det allra bästa är förstås ingen onödig konsumtion - typ att inte köpa kläder man inte tänker använda.

Klädtillverkningsindustrin har stor miljöpåverkan även om vi sällan talar om det. Mycket bekämpningsmedel används vid bomullsodling och syntetmaterial är ju just konstgjorda naturfrämmande material. De kemiska ämnen som används för att ge färg åt kläderna är ibland mycket miljöstörande till exempel många av de som ger lila och blå färger.

I många varma länder används bekämpningsmedel på textilierna för att de inte ska förstöras av till exempel mögel i väntan på att bli sydda.

För många år sedan höll jag i en studie för att se om dioxiner mycket giftigt ämne bildades vid klorblekning av textilier. Det visade sig att dioxiner i klart mätbara halter fanns när man bara körde nyköpta jeans med vatten i en tvättmaskin. I jeansen alltså. Cancerframkallande ämnen, ämnen som påverkar nervsystemet, ämnen som är njurskadande - jo näjm it och det finns i textilindustrin.


UFF är det företag som varit absolut bäst på att få snurr på återanvändningen. Raserar vi det system som finns nu kommer det ta evigheter att bygga upp ett motsvarande. Mig gör det inget om de drivs av rent vinstsyfte - fast man bör då givetvis gå ut med det. Kläder som inte kan säljas här vill jag också att de skickar vidare. UFF bör naturligtvis granskas ordentligt och inte gå ut med oriktiga uppgifter - men glöm inte bort att det finns en stor poäng utöver ulandshjälpen den eventuella.

Handlar du på UFF för att hjälpa svältande barn kan du kanske känna dig blåst. Men vill du köpa billiga och ofta ganska unika kläder samtidigt som du gör en miljöinsats så kan du lugnt fortsätta.


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2002 09:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: