sourze.se

De avstod sannerligen från att debattera

Den 7:e mars 2002 publicerades en artikel i Aftonbladet om friskolan Mediagymnasiet. Det skulle föreställa en kritisk granskning men var full av faktafel och dålig research. Ett dåligt journalistiskt arbete helt enkelt.

Jag listade alla sakfel och felaktiga uppgifter och kritiserade sakligt deras sätt att endast redovisa för de negativa uppgifterna de fått fram fastän jag vet personligen att de under sin research på min skola fick fram åtskilliga positiva uppgifter. Läs mer här: Länk: sourze.se

Svaret från artikelförfattarna Anette Holmqvist och Elisabeth Lindham blev "Vi avstår från att debattera" Länk: sourze.se med förevändningen att de skulle bemöta kritiken i sin egen tidning på lördagen. Det var i alla fall så jag uppfattade. De var dock noga med formuleringen i sitt korta svar; "Vi kommer att publicera reaktioner på artiklarna i vår egen tidning på lördag".

Och vilka reaktioner det var sen. "Ett utdrag av ros och ris från Aftonbladets läsare" med artikelrubriken: Skönt att ni håller ögonen på vår skola. Länk: aftonbladet.se
story/0,2789,138202,00.html Ros alltså, från någon läsare. Utav kritiken de mottagit från elever på vår skola, Mediagymnasiet, återstod ett citat ur ett mail från en elev på skolan där han bland annat skrev "Kan hålla med om att det nog endast är en lärare kvar av de som jobbade där när jag började för tre år sedan, men de som slutat har ju faktiskt ersatts av någon annan." Nu är det ju så att inte ens detta stämmer, det är inte bara en lärare kvar av de som jobbade där för tre år sedan. Naturligtvis blev detta citat utvalt att finnas med i Lindham och Holmqvist artikel för att det låter som om det ger stöd åt deras ursprungsartikel. Om min artikel skrev de: "- Alla problem som tas upp i artikeln är gamla och överspelade eller åtgärdade. Det finns andra brister nu, som inte tas upp, skriver eleven Kee Leong på debattsajten Sourze."

Nu låter det ju som om min text handlade om att min skola var dålig men att artikelförfattarna helt enkelt inte lyckats gräva upp all skit.

Jag förstår mycket väl att artikelförfattarna smyger undan med svansen mellan benen. Det är mycket politik inblandat. Hur skulle de kunna be om ursäkt nu? De fick antagligen en väldigt snäv deadline och en vinkel serverad vid morgonmötet och när de hittade allt det positiva med skolan hade de inte tid att byta vinkel för att ordentligt kunna skriva artikeln. En journalist skriver inte alltid som den vill.

Men om man avstår från att debattera en saklig och kritisk artikel mot ens egna arbete, med förevändningen att man ska publicera svar i sin egen tidning, och sedan inte bemöter kritiken på minsta sätt, ens på hemmaplan då borde man skämmas.

Journalistiskt arbete går ut på att berätta sanningen och ha en fortlöpande debatt om allt viktigt i samhället. Det trodde jag i alla fall. Då måste man kunna lyssna på varandra, ta åt sig kritik, diskutera problem och ta till sig olika åsikter. Varje tom klyscha som jag nyss skrivit tror jag på. Det måste finnas respekt. Det är inte försent, ni kan fortfarande bemöta kritiken och jag skulle vilja säga en sak till er.
Sluta slingra er. Bete er som vuxna människor borde. Det var allt.

Jag är uppgiven. Men jag har inte gett upp!


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2002 10:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: