sourze.se
Artikelbild

Cannabis, den ofarligaste drogen

Storbritanniens hälsorådgivare har kommit fram till det som ganska många vuxna människor redan kunnat sluta sig till:
- Cannabis är säkrare än till exempel alkohol och tobak.

- Cannabis är inte en inkörsport till tyngre droger, om det är det, så är porten mycket liten eftersom det finns betydligt fler cannabisbrukare 1,5 miljoner i Storbritannien än vad det finns heroinmissbrukare.

Det farliga med cannabis är:
- det påverkar minne, koncentrationsförmåga och koordination dexterity, rätta mig om jag har fel...
- det är beroendeframkallande, fast mindre så än alkohol och tobak.

Dessa hälsorådgivare kommer rekommendera att drogen klassas ner från klass B till klass C här i England, vilket innebär att det återigen är lagligt att bruka den. Att langa skulle fortfarande kunna ge 5 års fängelse.

Jag undrar om detta kommer få någon uppmärksamhet i Sverige över huvud taget. Tankegångarna när man pratar om narkotika i Sverige går alltid i de utstakade banorna:

- Cannabis borde vara lagligt.

- Nej, även om det inte är en så farlig drog så tappar vi mycket om vi legaliserar den.

- Men tobak och alkohol är farligare och de är tillåtna droger nikotinrus är dessutom kasst i jämförelse med marijuanarus, är inte det ologiskt?

- Vi kan inte förbjuda alkohol på grund av traditioner och vi kan inte förbjuda tobak för jag vet inte vad.

Är inte det ett barnsligt resonemang egentligen? Man bör väl titta på varje drog för sig, med sina skadeverkningar etcetera och på grunderna av detta förbjuda eller inte förbjuda. Det gör att alkoholen hamnar i riskzonen hela tiden för att bli förbjuden och av någon anledning ser man det som ett skäl att inte tillåta cannabis. Problemet som jag ser det är att man glömmer bort en viktig princip om att för att folk ska kunna tänka sig att följa lagar så får de inte vara godtyckliga. Om cannabis är mindre farligt än både tobak och alkohol men ändå förbjudet, då måste det förbudet anses vara godtyckligt och respekten för det blir ringa. Vilken femtonåring som helst kan läsa i tidningen eller på internet om läkare och forskares rön kring olika droger och då dra sina egna slutsatser om risker per drog.

Då luckras statens kontroll över droginformationen upp och man får en problematisk situation där man säger att drogen a är olaglig på grund av x. Men om alla vet att x antingen inte är sant eller även är sant för de lagliga drogerna b och c, så kommer de inte respektera lagstiftarna alls.

Hur funkar det till exempel i Holland? De har ju en laglig distributionskanal för cannabis och har haft det i många år, borde man inte kunna titta på dem och se om det kan funka? I Sverige är det omöjligt, men om Storbritannien ändrar sin syn på cannabis kanske till och med Sverige vågar följa efter?


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2002 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: