sourze.se

Solidaritet med Nordkorea?

Folkmordskramarvänstern har slagit till igen.

I en debattartikel i Stockholms Fria Tidning 2/3 uppmanar Thomas Rönström och Christer Lundgren från "svensk-koreanska föreningen", det vill säga det som även kallas Nordkoreakommittén, till solidaritet med "Demokratiska folkrepubiken Korea" mot USA:s illgärningar.

Stockholms Fria Tidning är en nyhetstidning som utkommer en gång i veckan, som nästan helt saknar annonser, ägs av sina medarbetare och har en annorlunda nyhetsprofil med fokus på frågor som mänskliga rättigheter, miljö, feminism och djurrätt. Som alla andra publikationer med en uttalad politisk profil till vänster om regeringen, drabbas den dock regelbundet av debattinlägg och annat signerat av representanter för en väldigt speciell grupp vänsterfolk.

Dessa är statskommunister av den gamla skolan som likt Jan Myrdal prisat allt från röda khmererna till Afghanistans talibaner. De är diktaturkramare som hatar USA över allt annat och som i sitt hat mot USA beundrar och försvarar precis vad som helst bara det går emot USA. Folkmordskramarvänstern ser konspirationer i allting och menar att USA är ett alltigenom ont land som endast är ute efter totalt världsherravälde och kontroll över alla världens råvaror.

Den ene författaren till debattinlägget, Christer Lundgren, är känd från FiB/Kulturfront där han gång på gång excellerat i det blinda USA-hatets konst genom att bland annat hävda att Natos luftkrig mot Serbien om Kosovo i själva verket handlade om kontroll över zinktillgångar och således stödja Milosevic i mer eller mindre allt han gjorde.

I detta debattinlägg påstår Rönström och Lundgren att USA mer eller mindre planerar ett nytt Koreakrig och att det nu gäller för världens folk att visa solidaritet med Nordkorea. Det koreanska folket kämpar för återförening, hävdas det, vilket endast hindras av USA:s maktpolitik och godtyckliga agerande med Bushs famösa uttalande om "ondskans axelmakter" som senaste exempel. Det är USA, menas det, som har satt press på Sydkoreas president Kim Dae Jung att avbryta dialogen med Nordkorea.

Nu ska vi påpeka att vi absolut inte anser USA vara ett perfekt land med en perfekt utrikespolitik. Det finns gott om exempel på amerikanska övergrepp på såväl mänskliga rättigheter som en hel del annat. Korea må vara ett utsvultet och belägrat land, utsatt för orättvisa bojkotter och det finns inget skäl att svälta och ha ihjäl barn. De som läst lite närmare om FN:s sanktioner mot Irak vet att importförbud mot kuvöser inte direkt förhindrar produktionen av biologiska och kemiska stridsmedel, vilket är skälen till sanktionerna.

Men att USA stundom beter sig illa innebär inte att all kritik mot USA är bra eller ens har någonting alls med verkligheten att göra. Det finns ingen anledning att ta alla paranoida konspirationsteorier som zinket i Kosovo på allvar bara för att man har varit kritisk mot USA i andra sammanhang.

Låt oss ta en historisk titt på landet som artikelförfattarna vill att vi ska närma oss med "en bred folklig solidaritetsrörelse och stärkta vänskapsband". Ja, om någon med förkärlek för paralleller mellan länders våldshistorik vill kommentera så gör gärna det, för enligt oss finns det få terrorstater som så framgångsrikt som "Demokratiska Folkrepubiken Korea" angripit både oskyldiga och sin egen befolkning.

Här följer ett axplock på Nordkoreas meriter.

- 1983 sprängde man halva Sydkoreas regering i luften under ett regeringsbesök i Burma.

- 1988 sprängde man en sydkoreansk jumbojet i luften. Motivering: Man var sur för att Sydkorea fick OS.

- Under ett kvarts sekel har man har stoppat internationella biståndsspengar rakt in i försvarsbudgeten.

- Man har utbildat och utrustat operativa "terrorister" inom PLFP, PLO, Abu Nidal och andra bombkastargrupper.

- Man upprätthåller skydd för den "japanska röda armén" vilket är en terroristgrupp.

- Man har svultit ihjäl ungefär ett djävligt stort antal medborgare.

- Man har efter 1995 då Japan började bidra med pengar, bränsle och mat fortsatt kidnappa japanska barn.

- Man avrättar varje år ett okänt antal människor. I juli 1998 hade man ihjäl 50 högt uppsatta medborgare. Ingen går säker för dessa avrättningar, som sker efter summariska rättegångar utan beviskrav.

- Man utvecklar medeldistansrobotar, alltså pang som kan nå Japan, och visat klara tecken på att vilja använda dom.

- Samt det mest bisarra: Kim Jung Il är en filmfantast av stora mått och lär ha en egen bio i palatset. Han höll en sydkoreansk skådespelerska, som var hans favorit, i gisslan i fem år.

Detta är långt ifrån allt som den av Lundgren och Rönström omhuldade "Demokratiska Folkrepubliken Korea" pysslar med. Man kan anta att det rör sig om toppen av ett Himalayamassiv av is. Men ord som "demokratisk" och "folkrepublik" i statsnamn, alltså relativt säkra tecken på att staten ifråga är en diktatur ingen använder orden "folk" och "demokrati" så flitigt som kommunistiska diktaturer, har - i kombination med en konflikt med USA - samma effekt på diktaturkramarvänstern som en färsk hästskit har på flugor.

Om kritik mot USA:s agerande någonsin ska fastna, måste man lära sig skilja på piss och äppeljuice. Konspirationsteoretikerna på FiB/Kulturfront och liknande blaskor skiljer inte på dem. De hatar USA och allt amerikaner gör. Förutom att ett sådant hat inte är särskilt konstruktivt, gör det att man slutar lyssna. Man vill inte läsa vad Jan Myrdal skriver om stabiliteten i talibanernas regim i Afghanistan. Istället tänker man att han är en djävla idiot. Vi motsätter oss inte det sistnämnda påståendet, men menar att det är synd om all kritik mot USA skulle tas emot med döva öron på grund av Lundgrens och kompani agerande.

Vad beträffar Nordkorea står det bortom allt tvivel att det är en veritabel skurkstat. Däremot kan det knappast kallas för "USA:s största fiende" eller "en ondskans axelmakt". Ett amerikanskt anfall på Nordkorea skulle bara göra lidandet större och vore en tämligen feg och korkad taktik från USA:s i övrigt så modige och intelligente president. Vågar man chansa med ironi?

Rent konkret kanske det bästa man kan göra är att än en gång skicka dit världens just nu mest utrikespolitikkåte utrikespolitiker, vår egen Storpotät Persson, för att han ska peka med fingrar i magen på Den Store Folklige Ledaren och svamla om "imponerande stabilitet". Det har ju fungerat förr...

Rönströms och Lundgrens solidaritet med "Demokratiska Folkrepubliken Korea" är i själva verket en solidarisering med och ett stöd för en av världens kanske djävligaste diktatorer, Kim Jung Il. Bara det kan få en att må illa.

Men man kan ju undra vem folkmordskramarvänsterns näste gunstling ska bli. Ett hett tips är Europas enda diktator av den gamla kommunistiska skolan, Vitrysslands Lukasjenko. Eller varför inte Robert Mugabe?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2002 16:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: