sourze.se

Alla kvinnor är feminister!

Alla tänkande kvinnor är feminister, det är bara definitionen om vad som är feminism som skiljer dem åt.

Tankar om kvinnors och mäns lika värde och könslig jämställdhet i samhället är troligtvis lika gamla som människan själv. Dock är det först under 1960-talet som dessa tankar fick en ideologisk förankring och feminismen började ses som ett viktigt redskap i denna kamp. Den nya ideologin väckte mångas reaktioner, åsikter och känslor till liv. I och med denna ideologis ökade betydelse skedde åtaliga förändringar och nya värderingar fick forma den nya generationens kvinnor runtom i världen. Förut såg man exempelvis ner på kvinnor som valde att arbeta utanför hemmet, nu det blev plötsligt tvärtom.

Feminismen har blivit en ideologi som kännetecknar kvinnors kamp för social och ekonomisk rättvisa. En del av denna strävan i kvinnokampen var att alla skulle få komma till tals och att ingen skulle känna sig utanför.

Idag har feminister fått flera synonymer av dess motståndare: "manshatare", "ilska kvinnor som springer runt med plakat på demonstrationer" och "fula behålösa kvinnor utan smink". Men dessa synonymer är långt ifrån dagens verklighet. För idag är det inte alls lätt att få ett grepp om feminismen då den består av flera inriktningar. Feminismen har fått skilda betydelser för olika kvinnor i olika delar av världen. Men trots detta så är det bara en av dessa betydelser som är känd för den breda allmänheten.

På grund av denna förenklade bild av vad en feminist är har flera grupper av kvinnor som egentligen har likvärdiga mål blivit varandras bittra fiender. Således kan exempelvis karriärkvinnan se ned på hemmafrun och hemmafrun se ned på karriärkvinnan. Båda anser att de gör "rätt". Båda anser att de bryr sig om sina rättigheter lika mycket men eftersom de har olika utgångspunkter definierar de begreppen frihet och jämställdhet på två helt olika sätt...

Ytterligare ett exempel på detta är den muslimska kvinnan som ser ner på kvinnan i "kort-kort" och kvinnan i "kort-kort" som ser ner på den muslimska kvinnan. Båda anser att den andra är förtryckt. Båda tror att det är männen som bestämmer över den andras klädval men egentligen kan båda vara råfeminister och omedvetna om att de i grund och botten för samma kamp.

Egentligen är båda lika fria och lika mycket feminister på sina egna speciella vis.

Problemet förvärras ytterligare när stora organisationer eller rent av, stater bestämmer sig för att främja en sorts feminism och genom detta marginalisera alla andra former av feminism och kvinnokamp.

På så vis får många unga kvinnor ett dåligt självförtroende för att de inte "passar in i normen" och detta i sin tur skapar en kamp mot varandra istället för en kamp för varandra.

Varför ska olika kvinnors syn på feminism behöva vara ett hinder för ett gemensamt mål eller samarbete?


Om författaren

Författare:
Sonya M'Rad

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2002 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: