sourze.se
Artikelbild

Kosmetikans hyckleri

Tjejerna skriker ut "Vaddå, det angår väl inte dig, jag gör det för mig själv och om jag mår bra av det - varför inte??"
Men de har fel.

Om vi fortsätter som vi gör kommer plastikkirurgi att en dag vara lika vanligt som kosmetika, det är nämligen bara nästa steg. Det finns inga argument som ordentligt förklarar vad det är för skillnad mellan de två. Båda är till för att "förbättra" utseendet och det gör dem i grunden till samma sak.

I tjejmagasinet på TV4, "Bitch", har vi ett par gånger fått träffa tjejen Sara som har plastikopererat sig ett antal gånger. På Bitch hemsida fins en intervju med henne i vilken hon säger att de som har idiotförklarat henne bara är avundsjuka.

Det är sant. För de människor som lever i Saras lilla universum, alltså det universum som säger till dem att de inte duger som de är. De som protesterar vildast är i regel de som har lite eller inget kroppskomplex.

Sara påstår också att de inte har någon rätt att lägga sig i. Eller hur? Fel - vi har all rätt att lägga oss i. Sara underhåller nämligen myten om att man måste se ut på ett visst sätt för att duga och hon förmedlar detta till alla hon möter. Ingen vill ju vara onormal och om man är omkring för många "Saror" live eller genom TV kommer man till slut att torska för skalpellen.

Eller för pudervippan. Kosmetika är kosmetika. Många tar det för givet, som en naturlig del av att vara kvinna, trots att det egentligen är en naturlig del av att vara mannens statussymbol. Det är en gammal vana, helt enkelt. Inte bara så gammal som vår egen levnadstid, utan hundratals år tillbaka i tiden. Femininiteten är inte en uppfinning av naturen, utan av människan. Vi behöver den inte, men vi uppfostras till att anamma den och vårda den så som kvinnor bör. Och mot populär tro mår vi faktiskt inte bättre av det. Ett komplex sitter i huvudet och trots att man böjer sig efter det finns det kvar och berättar för en att "om du ser ut så och så, duger du inte".

Folk tycker i allmänhet att lite smink här, lite Gillette där inte gör någon större skada, men det är inte sant. Smink handlar nämligen inte om att vilja "se ut", utan om att vilja bli sedd.

Faktum är att det är omöjligt att anamma en stil eller look utan att också anamma de värderingar som tillhör den. Tro inte att vi väljer vårt utseende på måfå, nej - det är en komplicerad affär. Femininiteten har kommit att vara något för att hålla kvinnor i schack. Den reducerar kvinnan till en statussymbol och ett sexobjekt. Det är naivt att tro att man kan hålla fast vid den och på samma gång få jämställdhet. Om vi vill få bort könsrollerna måste vi börja ifrågasätta allt beteende som hör dem till; det som är typiskt kvinnligt och manligt. En liten fråga till de som säger att de inte alls behöver sminka sig: om det nu inte är så farligt, varför lägger ni inte ner så att alla stackars utseendefixerade själar får det lite lättare?

Vi är inte olika, det finns inget biologiskt bevis för det. Det är endast denna sjuka myt som får könsrollerna att leva vidare. Vi behandlas olika redan från födseln, förväntas att bete oss på olika sätt.

Det är dags för förändring. Stäng av de kanaler som har reklam och "vackra" såpor, lägg ner sminket och bränn tjejtidningarna och kjolarna det finns la vissa som behöver sina BH:s. Satsa mer på sexualkunskapen inom skolan och uppmuntra era barn att läsa mer böcker.

Den ohämmade människan är full av potential.


Om författaren

Författare:
Elin Adler

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2002 22:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: