sourze.se
Artikelbild

Usama bin Ladins skägg och Marias muff

Usama bin Ladin dog i morse.

Sådär. Nu vet du det. Och det var här du läste det först. Det som hela den civiliserade västvärlden har väntat och längtat efter har hänt. Usama bin Ladin är död!

Hur gick det till? Det ska jag strax berätta. Men vi måste börja med att redogöra för hur världens mest efterspanade man hamnade i en studentkorridor i Uppsala.

Usse, ja vi kallade honom Usse, har förtäljt historien för mig och mina korridorkamrater många gånger: Hans flykt från det bergiga ingenmanslandet mellan Afghanistan och Pakistan till Jordbo står lika levande för mig som en levande dröm. Jagad av rasande helikoptrar och arga marinsoldater lyckades han ta sig hela vägen till den trygga lilla meningslösa hålan där han försörjde sig som prostituerad på en pizzeria. En gång dumpade de honom i Uppsala, utanför vår port.

Det är här vi kommer in. Jag och mina korridorare tog hand om den stackars förnedrade och trasiga figuren, matade honom med fågelfrön och sjöng psalmer. Vi rakade även hans äckliga skägg. Det var matrester i det, falafel och annat sånt där äckligt som talibaner äter.

Han repade sig. Lärde sig svenska hyggligt. Flyttade in i vår korridor. Det visade sig vara en ganska trevlig karl vi hade att göra med! Han skrev in sig vid universitetet, företagsekonomi. Blev aktiv i Skånelandens nation, vattenkammade sig och rakade skägget varje dag. Allt var frid och fröjd och det verkade som om han lämnat sitt mörka förflutna som världsomspännande terrorist bakom sig.

Då.

Kom den dag då Maria rakade muffen.

Jag satt på mitt rum, åt prickigkorv med leverpastej på. Plötsligt hörde jag ett skrik, av fasa, av terror. Jag rusade ut i korridoren och där stod Usse och stirrade vitögd in i vårt gemensamma badrum. Hans blick hade klistrat sig fast vid Maria som han överraskat där inne. Maria höll en Gillette Venus i högra handen, lätt tryckt mot sitt kön.

Maria rakade muffen.

Vid åsynen av sin egen spegelbild gav han till ett ännu hemskare skri, ett skri av tusen kajor i dödsångest. Usse insåg nämligen vad han hade gjort.

Han hade rakat av sig skägget.

Han hade pluggat företagsekonomi. Han hade vattenkammat sig. Han hade använt turbanen när det varit slut på toapapper. Han hade sålt kamelen, koranen och knullat med Jordbro-bor.

Då ville han bara dö och jag förstår honom. Från tolfte våningen kastade han sig ut. Skallen spräcktes mot våtgrå asfalt. Hu! Det var äckligt! Usama bin Ladin ska begravas i i Uppsala domkyrka i morgon den 8 mars 2002, kl. 12.00. Jan Myrdal ska tala. Han har förresten blivit tjock. Och ful. Sen äter vi glass och sörjer allas vår Usama bin Ladin.

Allas vår Usama bin Ladin som rakade skägget.


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2002 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: