sourze.se

Vem har rätt till kejsarsnitt?

Debattartikel angående de planerade kejsarsnittens vara eller icke vara.

Dagens samhälle genomsyras av många myter och fördomar omkring kejsarsnittsfödslar. Det är mycket vanligt att kejsarsnittsmammor får höra "vad bra du hade det som bara låg där och fick ditt barn" eller "tänk vad bra du hade det som slapp alla värkar".

Samhället önskar sig fler barn. Det är genom barnen vi säkrar vår fortsatta existens. Men att föda barn kostar för mycket och att kvinnor ska kunna kontrollera sitt barnafödande anses av styrande politiker vara en onödig lyx.

Förlossningsrädda kvinnor kommer inte att få föda med kejsarsnitt på Östra sjukhuset och sjukhuset i Mölndal efter ett politiskt beslut som träder i kraft om cirka en månad.
Dessa kvinnor kommer sannolikt att må dåligt under sin graviditet eftersom förlossningsskräck inte handlar om att känna ett visst obehag och vara lite orolig. Det handlar om panisk rädsla för att föda barn. Kvinnor med förlossningsskräck är inte löjliga, nervösa människor. De är inte heller karriärkvinnor som vill passa in förlossningen på ett lämpligt ställe i kalendern. De är människor, precis som vilken manlig politiker som helst, och de bör tas på allvar. Att neka dessa kvinnor ett planerat snitt är att säga att deras vilja inte betyder någonting och att deras rädsla inte är verklighetsrelaterad. Det är att säga att de inte är mycket värda som människor.

Ett kejsarsnitt är inte en skönhetsoperation, det är en medicinsk nödvändighet och den ska inte begränsas för att orsakerna är psykiska. Dessutom har många förlossningsrädda kvinnor redan genomgått en traumatisk förlossning som kanske slutat med till exempel sugklocka, tång eller ett akut kejsarsnitt. Kvinnor som fött barn under traumatiska omständigheter kommer således också få betala sitt kejsarsnitt själva.

Kejsarsnittets vara eller icke vara har genom beslutet att låta kvinnor betala själva för operationen förvandlats, från att vara en kvinnofråga, till en klassfråga.
Har inte alla människor samma rätt till vård? Ska den som kan betala få den bästa vården och alla valmöjligheter?

Slutligen vill vi bara säga hur förundrade vi är över att samhället inte är mer jämställt än så. Att kvinnan som ska föda barn blir skickad runt halva Sverige och att hennes rätt att själv bestämma över sin kropp ifrågasätts samtidigt som hon förväntas föda samhället fler barn. Så länge som kvinnor inte uppvärderas och ges de rättigheter som de är värda kommer troligen antalet barn som föds att sjunka avsevärt! Detta går inte riktigt ihop med det politiska målet att öka födelseantalet!

Anne-Charlotte Borys
Carina Jonasson
Christine Matsson
Jenny Söderberg,

Föräldraföreningen Kejsarsnitt


Om författaren

Författare:
Jenny Söderberg

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2002 16:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: