sourze.se
Artikelbild

Jämlikhetens pris

Återigen har Diskus gjort den ena sidan en enorm björntjänst genom val av deltagare.

Har just suttit och funderat klart över vad som egentligen skedde i kvällens Diskus där ämnet var åldersgränserna på krogen. Diskus har tidigare, precis som många andra debattprogram, svårt invalidiserat den ena sidan genom valet av debattörer och så var även fallet denna gång även om resultatet kändes lite märkligt.

I panelen satt:
En artonårig tjej som kort och gott förklarade att hon inte var intresserad av att träffa artonåriga killar på krogen på grund av deras bristande mognad i form av bråk och fylla.

En medelålders krogägare som kort och koncist förklarade problemet med artonåriga killar på krogen med de merkostnader dessa med för i form av stök och skadegörelse. Eller som hon uttryckte det, de hade undkommit sina försök med 18/18-åldersgråns med "blotta förskräckelsen".

En lärarstuderande kille som fastnat för jämlikhetsaspekten i frågan. Det är egentligen synd för han har ju rätt fast att han har så fel. Han gav ett moget, sympatiskt, men ack så naivt intryck då han helt klart inte kan ha vistats mycket på krogar där artonåringar representativa för genomsnittet håller hus. Halvvägs genom diskussionen fastnade han i sin teori om att problemet med tonårskillar var dels ett resultat av omgivningens förväntningar och dels ett temporärt problem som skulle värka ur om 18/18-gränsen gjordes allmän.

Att lärarstudenten frustrerat körde fast gjorde inte så mycket för vid det laget gjorde de kvarvarande panelmedlemmarna processen kort med tonårskillarnas sak. Utöver tidigare nämnda sitter nämligen vår egen Gustav JR Fridolin och hans motpart från MUF i panelen.

Vilken uppvisning i just det ungtuppsbeteende som, i kombination med alkohol, vållar mycket av det stök krogägarna vill undvika! Gustav inleder med att snabbt upplysa åskådarna om sin egen redighet genom att påpeka sitt politiska engagemang medan MUF:arn skaffar sig ett schysst övertag genom ett kaxigt flin och allmän hållning. Gustav är aktiv och klappar snart till med den befängda iden om att inte behandla en krogkö som en grupp utan sköta allt utifrån varje enskild individs uppträdande och håller sig med nöd och näppe flytande. I det här läget klappar MUF:arn till med en föga relevant liknelse med bögklubbar som lösningen på de homosexuellas problem med allmänhetens värderingar. För att verkligen framhäva vilken bra liknelse detta är upprepar han den dessutom för att inkassera icke befintliga bonuspoäng.

Så här dags i debatten har dock Gustav fått nog av den kaxige MUF:arn, skippar den egentliga orsaken till att de sitter där och kommer med heta partipolitiska påstående framförda som en sann ungtupp. MUF:arn har naturligtvis svarat upp vi det här laget och tillsammans ger nu dessa två en uppvisning i hur hormonerna talar. Dessa två ger på ett par minuter tonårstjejen och krögaren rätt i mycket av vad de har sagt medan vår vän den sympatiske lärarstudenten bara är uppriktigt frustrerad över att folk inte vill ge honom gehör för hans idéer.

Det som Gustav och MUF:arn bjöd på igår var precis vad tjejer och vi killar med skäggväxt vill slippa på krogen och hade speciellt Gustav varit ett par år äldre så är jag helt övertygad om att debatten hade blivit mycket bättre. Sorry Gustav men jag tror verkligen det.

Det tråkigaste i sammanhanget är ju att med hjälp av jämlikhetsargumentet och verklighetsfjärna politiker så är det inte alls omöjligt att vi får den nya lagen inom en snar framtid. Detta kommer ju naturligtvis inte innebära att tonårskillarna får fler krogar att gå på, men kanske kommer urvalet för artonåriga tjejer minska något.

För i slutänden finns det mängder med krogar som aldrig kommer släppa in några artonåriga killar medan det alltid kommer att finnas möjlighet att släppa in tjejerna. Så är det bara eftersom reglerna antagligen kommer bli ganska luddigt formulerade.

En överseriös lagstiftning som verkligen tvingade krögarna att släppa in tonårskillarna skulle snabbt avliva en anmärkningsvärd mängd krogar i och med att en stor del av gästerna skulle försvinna på grund av av två ofrånkomliga faktum. Vi äldre killar som investerar tungt i krögarens plånbok vill inte dela bar med de artonåriga killarna och få tjejer på krogen är intresserade av tonårskillar. Detta går inte att förtränga och det den lönsamma kundskaran vill ha kommer krögarna tillhandahålla i största möjliga mängd.

Inser ni vilket pris någon kommer få betala för den "jämlikhet" som ni nu faktiskt har en möjlighet att uppnå?


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2002 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: