"Han 21, hon 18."
"Han 23, hon 21."
"Han 25, hon 23."
Ser detta bekant ut? Ja, det är typiska åldersgränser för svenska krogar och nattklubbar. Ett problem som jag numera lämnat bakom mig, men inte glömt. Det är sällan man ser krogar som har samma åldersgräns för båda könen. Dessa krogar är ofta de lokala förortshaken som i princip måste tvinga in betalande gäster för att få verksamheten att gå runt. Ju större omsättning, desto högre åldersgräns. Och vice versa.
Jag har inget problem med åldersgränserna i sig. Jag håller mig gärna till folk i min egen åldersgrupp, och väljer därför krogar och nattklubbar med 25 eller 27 som åldersgräns. För att få mig att besöka ett ställe med 18 eller 21 i åldersgräns krävs det att någon bokstavligt talat sätter en blåslampa i häcken alternativt en pistol i nacken, beroende på preferenser på mig, annars går jag inte dit. Yngre individer är mindre mogna än äldre, det är ett faktum.
Att ha skilda åldersgränser för män och kvinnor är diskriminerande. Skälet är samma som för att neka mörkhyade personer inträde. Eller personer som inte ser tillräckligt städade ut. Krögarna utgår från att den sortens gäster har mindre pengar att röra sig med. En svensk kille i hyfsat dyr kostym som är runt 30 år gammal har inte svårt att komma in på de ställen han besöker. Han utstrålar ekonomisk stabilitet, och kan förutsättas spendera en hel del när han är ute. Och det är just dennes pengar krögarna vill ha. Dessutom räknar krögarna med att den typen av killar gärna raggar upp en del yngre tjejer enligt standardmetoden för att få väldigt unga tjejer på kroken: Man berömmer dem för att de är så "mogna" *1, man snackar lite om alla häftiga resor man har gjort *2 för att visa sig världsvan och drämmer sedan till med att visa hur tät man är genom att bjuda dem på det dyraste som finns i drinklistan *3. Då blir de både drängfulla och imponerade - Det kan nästan inte misslyckas. Och krögaren vrider händerna av förnöjelse, eftersom han får in mer pengar vartefter raggningsoffren fylls med dyra drinkar, klirr i kassan alltså. Därför väljer man att sätta åldersgränsen för kvinnor lite lägre än för män.
Inneställena i Sverige släpper knappast in yngre killar, däremot går det inte helt sällan bra för tjejer i samma ålder att ta klivet in genom "pärleporten". Men inte tror väl någon på allvar att en 19-årig tjej är så mogen att hon "passar in" på ett ställe där den manliga medelåldern ligger runt 27 eller 28 år? Givetvis inte, men däremot finns det en del män i denna ålder som är på jakt efter lammkött. De betalar gärna drinkarna åt de yngre tjejerna, som annars inte skulle ha råd att köpa sig mer än några öl och sedan ägna resten av kvällen åt att dricka vatten. Vatten är gratis på vissa ställen och kostar några kronor på andra ställen *4.
Vad 18-åriga killar och tjejer har gemensamt är just den klena ekonomin. Vad som skiljer dem åt är att tjejerna blir bjudna av aningen äldre män på raggarstråt, vilket killarna knappast blir. Skulle en 28-årig kvinna bjuda en 18-årig kille på dyra drinkar? Ärligt talat vet jag inte, det har säkert hänt, men jag har aldrig hört talas om det. Så därför är yngre killar en dålig affär för krögarna. Vilket även många invandrare förutsätts vara, så därför är inte heller de särskilt välkomna på krogen. Skillnaden är dock att det finns lagstiftning mot den formen av diskriminering, trots att båda formerna baserar sig på samma grunder. Och även tjejerna diskrimineras, de är ju lockvarorna som ska dra männen med de feta plånböckerna till de olika ställena. Krögaren vill gärna kunna skylta med unga och söta flickor som är sådär lagom naiva för att den rutinerade krograggaren med några enkla repliker och väl valda drinkar ska kunna få dem isäng.
Men det ser mycket bättre ut att påstå att unga tjejer är mera mogna än unga killar, att de uppför sig mera städat. Och det påståendet ser väldigt bra ut ur jämställdhetsperspektiv.
Ja, jag är medveten om att jag generaliserar nu, men den här inställningen är representativ för många inneställen i Sverige, speciellt de som vänder sig till kretsar där åldern har stor betydelse för klientelet.
Om vi ser det lite mera neutralt så är detta en form av diskriminering som drabbar båda könen. En 18-årig tjej har det väldigt svårt att gå på krogen med sin 18-årige pojkvän. Hon kommer in, men inte han, han är för ung.
Behåll gärna åldersgränserna, men sätt samma gränser för båda könen! Jag är medveten om att det kan slå åt båda hållen, att gränserna höjs för tjejer eller sänks för killar. Men att säga att det inte rör sig om diskriminering är en ren lögn. Det är lika illa att neka för unga killar inträde på grund av deras förmodat klena ekonomi som att neka invandrare tillträde av samma skäl.
Eller bojkotta helt sonika de inneställen där gästerna tvingas att köa i evigheter innan de kommer in, bara för att krögaren på det viset vill få stället att se poppis och välbesökt ut. Den illusionen spricker ibland då man kommer in och upptäcker att det var mer folk i kön än det är inne på stället... Jag är en betalande gäst och det är bland annat mina pengar som hindrar de ställen jag besöker från att gå i konkurs. Och jag är inte villig att ställa mig till förfogande för de olika inneställenas marknadsföringsknep.
* Förklaringar:
1 Män i 30-årsåldern tycker sällan att 18-åriga tjejer är mogna. Men det är en bra raggningsreplik.
2 Det är väldigt sällsynt att man tar med sig en tjej man raggar upp på krogen halv två en lördagsförmiddag på äventyrsresa i Australien. Det är också en ren raggningsreplik.
3 There is no such thing as a free lunch - Män bjuder inte kvinnor på dyra drinkar för att vara snälla, utan för att "mjuka upp" dem inför nattens bortamatch. Man kan bjuda på ett glas vatten för fem spänn eller en läsk för 20 spänn för att vara snäll, men där går gränsen.
4 De krogar som tar betalt för vattnet gör det ofta inte av ren gnidenhet, utan det beror på om vattnet ingår i lokalhyran eller inte. Ingår vattnet i hyran är det gratis, kostar det får gästerna betala för sig. Det är ingenting krögaren drar in några större pengar på, även om det knappast är någon förlustaffär heller.
Av Magnus Orest 12 feb 2002 09:16 |
Författare:
Magnus Orest
Publicerad: 12 feb 2002 09:16
Ingen faktatext angiven föreslå
Kultur, &, Nöje, Kultur & Nöje, köandets, köttmarknad, skilda, åldersgränser, manliga, respektive, kvinnliga, gäster, sveriges, krogar, mera, regel, än, undantag, varför | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå