sourze.se

Mina pappor

När jag var liten så var jag lite sur över att det fanns bara en farsdag då jag hade två pappor.

Jag ville ju att bägge skulle ha varsin dag.

När jag blev tonåring så skojade mina pappor om att det var pappa Nisse som skulle firas på morsdag för han är ju en riktig fjolla.

Vi har alltid haft en så rak öppenhet i vår familj om vår kärnfamilj och varför vi har två pappor och inte en mamma och en pappa. Den bästa förklaringen är att Kurt och Nisse som dom heter älskade varandra så mycket så dom tog steget ut och erkände öppet att dom älskade varandra trots att dom visste att det skulle bli svårt då deras föräldar nog hellre sett sina söner med flickvänner och barnbarn.

När Nisse och Kurt tog beslutet att dom ville ha ett eget barn som skulle göra dom till en riktig familj då sa dom att om dom skulle låna en kvinna för att ge henne sperma. Men ifrån vem av dom skulle då sperman komma och tänk om den kvinnan som bar fram barnet inte ville dela med sej när det väl var dags för förlossning och det kanske till och med skulle bli vårdnadstvist redan innan barnet var fött ifall kvinnan ångrade sej. Skulle dom hitta ett lesbiskt par och sen skulle dom dela på barnet som skulle åka fram och tillbaka mellan sina mammor och pappor? Dom ville ju inte ha ett barn till vilket pris som helst och varför inte ta ett barn som fått en dålig start och ge det ett bra liv ?

Bägge ville gärna ha ett eget biologiskt barn men det finns ju så många barn som behöver en familj och det var bättre att satsa på en adoption och bli föräldrar tillsammans på lika villkor så barnet var deras bägges och inte bara den enas via sperma donation till en kvinna som också skulle bli del i deras familj.

Nej, det här skulle vara en familjeangelägenhet. Kurts och Nisses kärleksbarn. Ett barn noga övervägt och inte bara tillkommet vid ett hastigt sex. Ett planerat barn som skulle få uppmärksamhet och stöd. Dom skulle vara så stolta över sitt barns framsteg och ha foton av barnet på sina respektive arbetsplatser. Dom fann ett barn som redan var några år gammalt men vad gjorde det? Nu skulle det slösas med omsorg och kärlek. Dom skulle slåss om att få gå på föräldramötena och helst bägge tillsammans så dom kunde prata med lärarna och visa att dom tog ett ansvar för sitt barn.

Tänk första dagen, promenaden till klass ett. Nisse och Kurt hand i hand inte med varandra utan med ett barn emellan sej som hoppar i lyckliga hoppsa steg för att gå till skolan med sin nya ryggsäck och pennetui med dom fina pennorna och suddit. Emellanåt så ropar barnet:Nuuuuuuu! Då lyfter både Nisse och Kurt barnet så dess ben svävar över marken och barnet skrattar förtjust.

Efter skolan så möter Nisse och dom går hem och äter eftermiddagsmål, Nisse har bakat kanelbullar och pressat färsk juice ifrån extrapris apelsinerna han köpte i går.
Nu när barnet är stort och har konfirmerats och avslutat sin utbildning och flyttat hemifrån så kommer Nisse och Kurt ofta på besök.

Deras barn bor långt ifrån deras stad på grund av att deras barn fann sin kärlek långt borta. Nisse säjer alltid att man måste göra som kärleken säjer och sen gråter han en skvätt för han saknar ju sitt barn så intensivt vissa dagar så han måste bara ringa fast det är dyrt.

Dom tar två långa semesterar varje år och reser till sitt barn för att ha några intensiva "rå om veckor" tillsammans.
Då är det fest och glamman, det rås om och det lagas mat och det högläses framför brasan om kvällarna.

Deras dotter har kort på Nisse och Kurt på sitt skrivbord på jobbbet, ett kort där dom bägge sitter med barnbarnen i knät. Dom kallar sej själva morfar och farfar och är så nöjda. Barnbarnen har ingen farfar så det var en vakant tjänst där brukar dom skoja. När dom ringer så säjer dom: hej det är moffa, hej det är faffa. Det är lika lätt som att säja pappa Nisse eller pappa Kurt. Dom har planerat att när dom går i pension så ska dom nog flytta ner och bo halva året med sin dotter och hennes sambo.

För dom är ju precis som vilken familj som helst. Deras högsta dröm nu är att deras dotter och hennes sambo slår till och gifter sej med ett riktigt kyrkbröllop så dom båda kan få leda sin dotter till altaret. Nisse blir alltid så sentimental när han tänker på detta så han börjar lipa och Kurt får trösta honom. Dom ska nog övertyga dottern om att hon ska gifta sej nu i vår så dom får sin stora dröm uppfylld. Nisse har noga planerat vad han och Kurt ska ha på sej.

Detta är en fantasi. Kan man skaffa ett foto av två grå äldre män och låtsas?

Berättelsen om mina pappor är inspirerad av vår käre sourzeskribent Kyreus.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2002 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: