sourze.se

Fasching är här äntligen!

Europas kanske största karneval är här. Fasching firas i hela tysktalande Europa men som vanligt lär det inte bli ett ord i svenska medier.

Fastlagsbullar, det äter vi här i Norden när tyskar, österrikare, schweizare och en del fransmän och holländare äntligen släpper loss. Gatorna fylls av obeskrivliga karnevalståg - sådana som vi ser vart fjärde år i samband med Lundakarnevalen. Familjerna och föreningarna har sytt och byggt hela året. Det är mycket möda bakom. Skolorna stänger och folk smiter från jobben. Gubbarna fick redan igår sina slipsar avklippta som startskott på det hela. Det gäller att kolla att man har en billig Hennesslips och inte sin Hugo Boss på...

Nu gäller en veckas festande, karnevaler, bierstuber. Mormor och trendiga ungdomar dansande på samma ställe. Inget snack om leg, åldergränser eller innekrogar. Bara en stor gemytlig fest där alla är välkomna.

Sekten bubblar och ölen rinner, televisionen sänder utan avbrott. Och så långt ögat når inga sura vakter vid dörrarna - tvärtom inkastare, som vill att alla och en till skall vara med. Poliserna festar de med och hundarna är välkomna in överallt.

Men det är knappast att vi får se något av detta på tv i Sverige, där existerar ju Tyskland knappast - utom när nynazister varit i farten i före detta Öst-Tyskland. Istället brukar de visa bilder från karnevalen i Rio de Janeiro andra sidan jordklotet - fast ursprungligen samma karneval pågår runt hörnet. Så jag föreslår att ta med mormor och barnen, flickvännen och grannen eller hunden och åk ned till Tyskland och upplev Fasching själv. Det är kul mitt i mörkret.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2002 17:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: