sourze.se

Politiker kostar klottrarna 100 miljoner

Det är inte graffitimålarna utan imbeciller till politiker som kostar samhället 100 miljoner. Bura in dem istället.

Det finns en tendens att sammanställa graffiti med klotter och skadegörelse. Graffiti är inte klotter, graffiti är konst. Gränsen är hårfin för oss lekmän men för målarna själva är det en självklarhet. Det är precis som om man skulle anklagat Leonardo Da Vincis målningar för kludd.

Varje år polisanmäls mängder av konstnärer som har valt att måla utanför sin ateljé. Konstnärer som har valt världen som målarduk. På grund av lagar som säger att grå betongväggar ska fortsätta vara grå tråkiga jävla betongväggar så får de inte släppa loss sin kreativitet utan att få betala för det. För det får de göra. Åker du fast för "klotter" som den allmänna benämningen är betalar du oftast både för sanering och skadestånd.

Idioter till politker, ett arsle till stat och andra faktorer gör att kreativa ungdomar får skit för att de vill måla. Man försöker på alla sätt hämma deras utveckling som graffitimålare utan någon särskild anledning. Utvecklingen går tillbaka. I Stockholm har man inte längre några lagliga väggar som man får måla på. I Göteborg har man bara två. Vad gör man då som graffitimålare? Vad har man för val?

Graffiti accepteras inte som konst. Politikerna har bestämt sig. Man VET att lagliga väggar och andra åtgärder som uppmuntring, graffitiskolor och utställningar ökar förtroende för målarna och minskar det olagliga klottret. Trots det så väljer man att inte göra det. Man vill inte uppmuntra till graffiti. Man vill istället förklara krig mot målarna. Förbjuda det dom gör. För då funkar det bättre.

Graffiti är konst. Eller som en vän sa: "Vafan, om bajs i en burk räknas som konst så varför inte graffiti?" Och jag håller med. Det finns långt fler bisarra, inhumana och konstiga ting som kallats för konst. Vad är det som är så farligt med graffiti?

Enligt svensk lag är det olagligt måla graffiti men lagligt att två personer mördar en tredje, sedan skyller på varandra och blir frisläppta. Det kan alltså i vissa fall vara högre straff på att måla än att mörda en person.

Det är dags att bura in de riktiga förövarna. Det är tack vare inkompetenta politiker som det fula klottret märk, INTE graffitin har ökat. Det är de som ska straffas.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2002 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: