sourze.se
Artikelbild

Ge inte Astrid Nobelpriset

Too little, too late. Nu är det för sent att ge henne priset.

Rösterna höjs åter för att ge Astrid Lindgren Nobelpriset i litteratur. Men jag tycker att nu får det vara nog. Akademien ska inte gå ge det till henne nu.

Svenska Akademien har visserligen redan visat en stor portion uppskattning genom att ge henne deras guldmedalj, något som är få förunnat. Men många tycker ändå att hon skulle ha fått Nobelpriset, den utmärkelse som ändå är den ansett högsta inom litteraturvärlden.

Men nu är det för sent. Nu är hon död och kan inte uppskatta priset. För lite, för sent. Nu ska Akademien inte få privilegiet att ge det till henne.

Anledningen till att jag tycker det skulle vara Akademiens privilegium är för att Astrid själv förmodligen inte skulle brytt sig så mycket. Hon skrev ju inte för ära och berömmelse. Om jag gissar det hela rätt skulle pengarna förmodligen snabbt skänkas till ädla ändamål.

Så nu tycker jag att Akademien kan få stå där vid skampålen. Vi "vanliga" människor håller Astrid och hennes verk betydligt närmare hjärtat än gubbarna som kultursnobbarna inom Akademien väljer. De ska inte få ge henne priset... utan ska själva få fatta vad värdefull litteratur är för något.

Pilutta dem!


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2002 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: