sourze.se

Mera monarker

En dag så fanns dom bara där.

Hela växten var fylld av små larver, svart vit randiga inte längre än cirka en centimeter. Till och med ordet centimeter är skrivet längre än dom är långa. Hur hittade dom till denna planta och varför just denna planta?

Hur attraheras dom av denna enda växt, hela trädgården är ju fylld av växter, så varför just denna planta? Plantan är helt invaderad av dessa små larver. Dom sitter helt stilla och orörliga och det ser nästan ut som en julgran dekorerad med små avlånga svartvita dekorationer. Det enda som rör sej är deras mundelar som mumsar på plantans blad.

Jag går förbi varje dag för att se hur larverna äter och blir större och STÖRRE..

Färgen förändrades på dom gradvis så när dom är riktigt fullmatade så är dom vackert randiga i färgerna gult, vit och svart. Klara vackra färger.

Dom ser ut som fotbollsupporters med sina klara, randiga tröjor.

Skulle nog vara bra fotbollsspelare med alla dessa ben dom har. Dom har kraftiga och långa svarta antenner i båda ändarna av kroppen, antennerna är längre i den ända där munnen är.

Undrar hur Bertil Perrolf skulle beskriva färgerna?

Han brukade alltid berätta i sina radioprogram om färgen som var på himlen just denna dag då det alltid var direktsänding i hans skivor till kaffet, denna gång ifrån Vetlanda.

Jag hade fått veta att om jag vill ha fjärilar i min trädgård så ska jag köpa en svanplanta. Jag trodde i min enfald att plantan skulle attrahera fjärilarna med sina blommor. Jag köpte en planta och läste att den blev 1,5 meter hög och att den hade gröna smala flikiga blad och att den skulle få cremefärgade vackra blommor, som när dom senare gick i frö, tappade fröna. Dessa ser ut som små svanar, speciellt om plantan fröar av sej över vatten så flyter dessa små minityr svanar ovanpå vattenytan. Vet ju sen tidigare att om man odlar örter så får man många fjärilar i trädgården.

Vad jag inte visste at denna växt inte attraherade med sina blommor utan med sina blad då den skulle ätas upp. Jag som valt läge för plantan trodde att jag skulle få njuta av plantan, och inte av en totalt renäten spretig sak som ser ut som en julgran flera veckor efter jul.

Nästa gång jag köper en svanplanta så ska jag sätta den på en undanskymd plats i trädgården där det inte gör något att den ser mer än maläten ut efter att alla larver flyttat in och startat att kalasa på den.

När larverna ätit sej mätta och blivit upp till 5-10 centimeter långa och knubbigt fullmatade så hänger dom upp sej i bakrumpan på en barskrapad gren eller så flyttar dom upp på husväggen som är intill.

Det tar bara några timmar så har dom kristalliserats och blivit en ljus gul-grön karamell, ser ut som glansigt barn snor som rinner i snor rännan på otäcka osnutna ungar.
Men dessa ser läckert dekorativa ut med sin glansiga yta.
Törs jag ta på dom eller är dom kladdiga?

Stör jag dom och förstör deras skal om jag tar på det?
Jag hämtar kameran för nu ska det dokumenteras hur en larv blir till en monark-fjäril. Synd bara att jag bara har en billig kamera och ingen värsting kamera.

Jag går förbi husknuten med plantan flera gånger per dag, rundar huset åt fel håll, även fast det är en omväg. Har inte varit ute ännu i dag.

Tar en paus här för att uppdatera mej. Ska smyga runt huset i nattlinne och se vad som hänt under natten och morgontimmarna, strax tillbaka.

*********

Tillbaka igen.

Dom som kristalliserades igår har krympt på längden men blivit knubbiga, nästan runda. Det skal som igår var gul grönt har blivit enfärgat svagt grönt och den gråa tåt som den hängt upp sej i har mörknat och blivit helt svart. Dom ser ut som små frukter som hänger i ett träd.

Runt övre delen av kristalllen så har det blivit ett sträck som inte är helt utan ser ut som en prickig perforeringsrand, riv här.

Randen är gul och har guldstänk som skimrar.

En del av kristallerna som hängt några timmar mera har fått även en svart ring som följer den guldgula och har några svarta prickar som löper ner ifrån den svarta tåten dom är upphängda i.

En del av kristallerna har fått gula prickar på den nedre delen under perforerings strecket.

Tänk om nån fågel tar dom och jag missar slutspelet av detta fantastiska? Eller om dom blir fjärilar och flyger iväg och jag missar det? Känner mej som crocodile hunter Steve Irwin när jag sitter på huk i rabatten, och bara har superlativer för det jag ser.

- Gorgeous, just look at them!
- They are so fat and cute look at their gorgeous colors.

Jorden är helt tillplattad runt växten för jag står där flera gånger per dag och bara fascineras. Det kommer att bli många turer i dag till plantan.

Jag vet inte hur en monark-fjäril ser ut och har funderat på om jag ska surfa in och se om jag hittar någon bild på internet eller om jag ska hålla mej tills jag får se dom på riktigt.

Jag har nu fått veta att plantan kommer att gå i blom efter att larverna är borta, så jag är inte lurad på blomningen eller fröna.

Jag måste bara in till stan och köpa flera plantor.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2002 12:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: