sourze.se

Frukostfunderingar

Det finns en naturlig näringskedja från plankton i havet och upp till blåvalen, där de större fiskarna äter de mindre och där hela kedjan dör ut om den minsta beståndsdelen faller bort.

Högre arter är beroende av lägre arter för sin överlevnad,
och också de växter som växtätande djur och människor livnär sig på består i sin grund av levande celler.

Också människan har sin naturliga plats i denna näringskedja som hon har tuggat, funderat och arbetat sig fram till genom årtusenden, och i sin sårbarhet har det varit nödvändigt för henne att uppfinna redskap och vapen, bygga bostäder och bedriva jordbruk för att överleva. Härigenom har människans intelligens och förstånd utvecklats, och hon har höjt sig över både fiskar, plantor, växtätande djur och rovdjur, och detta är kanske sådant som militanta vegetarianer och andra kostfanatiker borde ta sig en funderare över.

Men här skall det endast handla om några privata frukostfunderingar som kan tåla att redovisas.
- Förr i tiden fick människor lägga ner mera tid och arbete på att jaga, odla och tillreda sin mat, och oftare var människor hungriga.

Senare i historien blev brödfödan för många en belöning för utfört arbete och uträttat plikt, och fortfarande bjuder man gärna på en god middag om man vill uppnå något, utnyttja någon eller göra en bra affär, och vem ställer inte upp på en utsökt bjudning?

Mat är ganska enkelt något som vi måste ha för att överleva, och många av oss har också fått höra och lära oss att frukosten är dagens viktigaste måltid.
- Men vem eller vilka är det som har kommit fram till denna uppenbara "sanning", hur, varför, utifrån vad och på vilka grunder?

Eller kan detta möjligtvis vara en truism som vi av någon
anledning har blivit indoktrinerade, tror på och har
postulerat antagit som sann och gällande? Vi har ju också hört att "hungrig varg jagar bäst" och att "nöden är uppfinningarnas moder", eller har kanske människan nått så långt i sin utveckling att hon inte längre behöver jaga eller uppfinna något mera?

Om nu människan alltid är mätt och belåten, kommer hon då någon gång att verkligen kunna njuta av ett vanligt mål mat som hon har gjort sig ärligt förtjänt till, eller krävs det delikatesser, droger, godis eller frosseri för att hon skall kunna uppleva denna känsla?

Kanske har det snart gått så långt, och om människor blir vid med att samtycka till och att upprepa detta påstående om frukostens värde, så blir detta ett postulat antagande som avses gälla utan att kunna bevisas som kommer att gå i arv från generation till generation tills ingen längre vet var detta härrör ifrån och varför, och kanske är det också detta som har varit meningen med detta.
- Men mat har alltid varit och kommer alltid att vara nyttig när den är behövlig, och detta gäller till dygnets alla tider, året om och livet ut. En annan sak är att det kan vara både förståndigt och socialt att äta sina måltid till fasta tider och tillsammans med andra.

Men vuxna människor vill också gärna uppfostra sina barn väl med kunskap och förstånd, och för att lyckas väl med detta, så kan det också krävas ett visst mått av både kontroll och lydnad.
- Om man då kan förmå barnet att göra något som det ändå
måste göra, och dessutom kan hänvisa till kunskap och förstånd, så blir det sedan också lättare att kontrollera
barnet på andra områden i livet.

Den bästa tidpunkten att börja med detta är tidigt på morgonen och tidigt i livet. När sedan barnet äter utifrån kunskap och förstånd snarare än utifrån lust, behov och av egen fri vilja, så har det blivit en effekt av både kunskap och mat, en utsökt kombination, och det står också i tacksamhetsskuld till den "kloka" uppfödaren vare sig detta har tagits med i beräkningen eller inte.
- Det har också gjorts "vetenskapliga försök" som visar att barn som har ätit en rejäl frukost har bättre inlärningsförmåga än barn som inte har fått göra detta. Men det finns faktiskt en mängd områden som det görs vetenskapliga försök på som endast bekräftar vad enkel logik och sunt förnuft alltid har vetat, och ibland kan man undra vad sådan forskning och vetenskap egentligen skall tjäna till.

Om man är hungrig så är det svårt att koncentrera sig på annat, så visst kan det vara både behövligt och nyttigt att äta en god frukost, men detta kan med fördel göras utan att inkräkta på individens valfrihet, självbestämmande och sunda förnuft.

För den som svälter är också omdöme och tankeförmåga nersatt, och jag tänkte också på anorektikern som ofta är en både intelligent och viljestark person, och jag undrade över hur många gånger denna hade uppmanats eller manipulerats att äta mot sin vilja. Och utan ett uns av medömkan med denna envisa, magra och destruktiva varelse upplevde jag en stor respekt inför dennas personlighet och bestämde mig för att på bästa möjliga sätt försöka hjälpa denna till större medvetenhet, valfrihet, sunt förnuft och personligt ansvarstagande, och även dennas anhöriga och närmaste.

Se avsnittet "Oavslutad bantning och anorexi", Steg 5 i
Din Metodik/En huskur.
- Avsnitt ur boken En huskur

Ur boken En huskur
Publicerad på Books-on-Demand
Länk: books-on-demand.com
Fler artiklar från boken finns att läsa på:
Länk: sesam-society.com


Om författaren

Författare:
Knut Jörgensen

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2002 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: