sourze.se

Pengarnas moral

Det är hög tid att förklara här på Sourze vad pengar är, det verkar råda stora missuppfattningar!

Nu när mitt namn figurerat i över 20 artiklar så är hög tid att förklara en av de principiella moraliska värderna min argumentation bygger på så att människor lättare kan förstå min argumentation. De flesta av dessa artikler handlar oftast om folk som missförstått mina tidigare artiklar.

De flesta kanske läst några av mina inlägg på Sourze som ofta handlar om hur ond staten är eller hur god kapitalismen är, och andra klyschor. Idag ska jag inte vara radikal. Vi ska nämligen tala om grunden till alla mina utlägg, nämligen pengar.

Tänk er en dollarsedel. En enkel bit papper som ofta tillskrivs allt ont som händer i världen och skälet till massor med lidande. Man kan fråga sig hur denna simpla kemiska sammansättning som vi kallar sedel kan orsaka så mycket ond bråd död som många hävdar.

Det är bara en bit speciellt sammansatt papper, kan den verkligen orsaka allt ont som tillskrivs den? En bit papper som på en öde ö skulle göra dig föga nytta. Det man bör fråga sig är, varför en monopol-sedel, till skillnad från dollarsedeln, inte kommer ge dig bröd för dagen när du går in i en livsmedelsaffär.

För att svara på den frågan måste vi tänka lite på vad som är roten till dollarsedeln. Många säger att pengar är roten till allt det onda, men då skulle den här pengen väl knappast kunna ge dig bröd för dagen? Så vad är roten till pengar?

Pengar är ett verktyg som inte kan verka om det inte finns varor som producerade och människor som är kapabla till att tillverkar varorna. Pengar är den materiella formen av principen att människor som vill handla med varandra måste göra så via ett fritt utbyte av tjänster och varor.

Pengar möjliggörs endast av de människor som producerar. När du accepterar pengar som en betalning för dina bedrifter så gör du det ändast med den övertygelsen, att du kommer kunna byta dessa pengar mot någon annas bedrifter.

Du litar på att bakom varje krona så finns ett garanterat värde i form av en tjänst eller produkt. Och detta värde garanteras av den som trycker sedeln, i vårat fall länder. USA är det land som visat sig bäst kunna garantera värdet av en sedel, endast för att det finns människor i det landet som är kapabla till att producera och har möjligheten att handla fritt med varandra.

Pengar står för den moraliska principen om att människor är fria individer och alla är kapabla till att göra något gott. För att få en bättre värld så bör vi bejaka denna moraliska princip. Vi bör släppa pengarna fria. Vi bör minska tullar, handelshinder och skattar och låta människor göra något gott, och byta detta goda mot andra människor bedrifter.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2002 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: