sourze.se

Aktier i människor - varför inte?

Visst har människor olika värde, så låt oss utnyttja detta fullt ut!

Att människor har olika värde är ju något som en överlägsen majoritet av Sveriges befolkning verkar anse, för annars skulle vi ju inte ha några som helst skillnader i vårat samhälle. Bara för att nämna något exempel så godtar ju de flesta av oss att man kan få olika lön för likvärdigt arbete. Det finns många människor som gillar att uttala sig om att alla människor är lika mycket värda, men trots detta stödjer en stor majoritet av oss även jag! ett samhälle där folk kan få olika förmåner i livet och ha olika bra liv. Föds man tillexempel förståndshandikappad så har vi satt ett värde på detta och dessa stackars personer kan glömma ett liv i lyx oftast. Deras chanser att få ett lyxliv är lika med noll. Eftersom de inte kan tillföra vårt samhälle så mycket utan mest är en last så blir de mindre värda. Nu är det inte bara handikappade eller sjuka, detta gäller ju givetvis alla människor, både grupper av människor och ensklida individer. Är man kvinna så har man idag inte riktigt lika stor chans som en man att få ett välbetalt jobb. Det har statistiken avslöjat för oss. Samma sak gäller invandrare. Någon som inte kunnat eller valt att inte plugga på universitet eller högskola är även de drabbade. Jag skulle antagligen dra tusentals exempel.

En sann kommunist står visserligen för att alla ska vara ekonomiskt lika mycket värda, med justeringen att har man större naturliga behov av någon annan så ska den givetvis få det stöd de behöver. Till var och en efter behov, av var och en efter förmåga. Ett exempel på detta är att om någon är sjuk så ska inte denna behöva låta sin ekonomi lida av det och därmed få mindre pengar över än andra som inte är sjuka. Med utgångspunkten att man själv inte kan välja sin sjukdom. Men en av väldigt många orsaker som får mig att förkasta hela den kommunistiska idéen och talet om lika värde är att det inte bara handlar om ekonomi. Skulle man radera de ekonomiska skillnaderna så skulle andra skillnader leva kvar och bli ännu tydligare. Ett exempel vore till exempel i en storstad. Vem vill ha en timmas resväg till jobbet? Vem vill bo långt ute i någon förort? Ett annat exempel är arbetslivet. Vissa jobb är och kommer förbli roligare än andra. Orättvisor är inte bara ekonomiska. I teorin skulle man säkert kunna klara av att lösa dessa orättvisor med, men det ligger så långt ifrån dagens samhälle att jag inte ens vågar drömma om det och jag tror att även om det skulle kunna gå att genomföra så tror jag att andra sorts problem skulle kunna uppstå. Jag tänker inte gå in närmare på det än att säga att jag tror att för att man ska kunna uppskatta och njuta av något så måste det finnas något som är sämre. Det är antagligen därför människan är så besatt av att bli rikare och rikare till exempel

Personligen tror jag ojämlikhet är något nödvändigt för människan, men att man borde jobba med att få betydligt mindre avstånd mellan de som har det bra och det som har de dåligt. Visst, detta skulle kunna innebära att många skulle få det bättre till priset att många får det sämre och det är oftast dessa som motsätter sig minskningarna av sämsta tillvaro och bästa tillvaro, även om de aldrig säger det rakt ut. Nåväl, det var inte det jag ville ha sagt med denna artikel.

Eftersom vi nu nästan alla står för att människor har olika värde även om just du och jag absolut motsätter dig det så skulle jag vilja lägga fram ett förslag till något som skulle kunna förbättra kanske just din ekonomi.

Att investera aktier i olika företag och branscher har vi ju hållt på med ett tag nu, men vad detta indirekt leder till är ju att människor i slutändan påverkas och får det olika bra. Påverkas ett företag, industri eller en hel bransch av aktiehandeln så påverkas ofrånkomligen människor.

Så varför inte börja investera direkt i människor istället? Detta skulle fungera på ett liknande sätt, men ge en betydligt tryggare och säkrare avkastning tror jag. Det skulle gå till så att den som ville skulle få visa upp sina meritförteckningar, betyg och andra prestationsbevis samt kontaktpersoner. För att göra handeln ännu säkrare skulle personer även kunna ge tillgång till läkarjournaler där man kan se om personen är helt frisk och därmed har större chanser att lyckas i arbetslivet.

I praktiken skulle det kunna gå till så att man själv fick leta i register med människor där man kan läsa allt möjligt om dem allt från deras skolbetyg till sjukdomar, till personliga intressen och egenskaper. Har man mycket pengar skulle man kunna tillexempel kunna investera i någon person som är frisk, skötsam och har lyckats bra i skola och ev. jobb. De investerade pengarna skulle kunna gå till allt från att betala utbildningar eller böcker för att bättra på personens chanser till att betala datorer eller andra redskap som skulle kunna förbättra personens chanser att lyckas ännu bättre och därmed tjäna ännu bättre.

Personen skulle alltså sälja andelar i sig själv. Andelarnas värde skulle till största del påverkas hur bra hans karriär går. Får han ett välavlönat jobb så ökar värdet, får han sparken kan man säga att han gör en personlig konkurs och därmed är värdet på andelarna väldigt lågt eller inget alls.

Avkastningen skulle gå till så att man får en viss andel av personens inkomst andelen är proportionell till hur mycket man satsat under hela tiden man äger aktier i honom/henne. Skulle personen misslyckas skaffa sig en högre inkomst så att de pengar man får i vinst visar sig verka bli mindre än det man satsat så att man gör förlust så kan man givetvis sälja aktierna.

Detta var bara ett blygsamt förslag. Minst lika ironiskt som Jonathan Swifts förslag. För att förtydliga det hela så försöker jag inte dra några direkta paralleller med aktier eller hur de fungerar och försöker inte ironisera över aktier utan över människors olika värde.

För olika värde har vi ju och värdet mäts främst i pengar. Med pengar kan vi köpa oss olika bra liv, olika fördelar, olika bekvämheter, olika utseende, olika redskap som hjälper oss lyckas bättre i livet; kort sagt olika människovärde.

Its all about the money.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2002 13:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: