sourze.se

En krigskorrespondents rapport

Det pågår dagligen krig i landet

Jag står nu mitt i centrum. Klockan är alldeles strax nio. En hop fotfolk har ockuperat ICA:s ingångsdörr. När jag kommer närmare, ser jag en skylt med erbjudandet: Köttfärs 29.90, helback läsk 10:-. Vilka kanonpriser!

Se där, en utbrytare ur ledet. Hon marscherar över gatan i riktning mot Konsumbutiken. Hela truppen gör vänster om och upptäcker anledningen. Konsums skyltar säger: köttfärs och läsk till lägre priser samt extrapris på bananer.
En stor omgruppering tar vid, när de civila ändrar färg från rött till grönt. Stridslystna rusar de över gatan till ICA:s lede FI. Där har insläppet just startat.

Inne i butiken är det fulladdat med varor. Personalen har laddat sina pistoler med röda prislappar. Det uppstår tumult innan varje civilist har beväpnat sej med en stridsvagn. Ingen observerar biträdenas avväpnande leeden. Alla ser endast rött, de jagar extraprisvaror.

Pang, pang. I stridens hetta har någon vält en låda med granatäpplen. De rullar mellan vagnshjulen likt avhuggna huvuden. Här skjuts det på, ingen pardon. Grönsaksdiskens
arsenal, nej, personal får ta till reträtt, då deras kläder är kamoflagegröna.

Vid charkdisken uppstår största bataljen. Folket går till attack mot varandra och skjuter skarpt med sina vassa armborst. Gruppledaren i charkzonen försöker bringa lite ordning, numrerar stridstruppen och säger: "Giv akt på de låga priserna." Som synes en irrlevant order.

Farbror Melander är den ende som ej deltar i kriget. Han har bara gått in i affären för att köpa sina dagliga ölburkar.

Stackare, som hamnar mitt i skottgluggen. Han skakar, försöker skaka av sej de anfallande krigarna.

En efter en tar sikte mot västfronten, där det smattrar oupphörligt. Kassabatteriet är slutförläggning. Det uppstår kaos innan alla grupperat sej i rätt led. Nu är det brått. De vill lämna krigsplatsen snarast möjligt.

Så är då kriget över för idag. Vagnarna står åter obeman-nade vid ingången. Spår efter krigets framfart. Frontlinjens befäl ligger nerslagna över kassabanden. Deras hjärnor har begärt stillestånd, åtminstone till i morgon. Det är tyst som i en skyttegrav, efter att alla soldater skjutits ihjäl.


Om författaren

Författare:
Vivi-Ann Bryggman

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2002 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: