sourze.se

Därför fungerar Sourze.se så dåligt

Sourze.se är ett skolexempel på hur okynnesanvändning av komplett onödig teknik ställer till med en massa problem.

Att döma av kommentarerna på Susanne Englunds artikel "ErrorID: 55876541" är Susanne Englund knappast speciellt ensam om att uppleva ständiga tekniska problem med Sourzes websajt.

Själv har jag liknande erfarenheter. Här kommer således mina synpunkter på Sourze.se ur tre olika synvinklar: koncept, design och implementation.

Själva konceptet är alldeles oerhört bra. Grundtanken är uppenbarligen att "allt" skall vara klickbart, så att sajten skall bli lättnavigerad. Denna utmärkta tanke framgår tydligt för användarna: Det är mycket, mycket lätt att hitta rätt bland alla artiklar och författare.

Designen är med viss tvekan godkänd. Det finns ett enda riktigt stort fel: Knapparna till vänster är just knappar och inte hyperlänkar, vilket innebär att man inte kan högerklicka på knapparna för att öppna ett nytt fönster. Detta kan vara en aning irriterande, och är ett typiskt exempel på när en överentusiastisk designer fått härja fritt.

En annan tänkbar designförbättring vore att tiden för SISTA kommentar i en viss tråd visas på "kommentarhuvudsidan" istället för, som nu, tiden för FÖRSTA kommenten i tråden. Det skulle underlätta avsevärt för att upptäcka nytillkomna kommentarer. Detta är dock bara en liten detalj.

Implementationen, däremot, är fullkomligt katastrofal! Så osannolikt uruselt, så monumentalt dåligt, så över alla gränser illa konstruerat! Om jag vore Sourze, skulle jag omedelbart kräva pengar tillbaka av det företag som gjort sajten, för listan över fullkomliga stolligheter och fel kan i princip göras precis hur lång som helst:

1. "Javascript" måste vara påslaget för att sajten överhuvudtaget skall gå att läsa. Varför det? Det skulle med tvekan kunna vara acceptabelt att Javascript måste slås på om man vill lämna bidrag, men varför för att bara läsa? Det är ju en absolut grundregel att aldrig ha Javascript i onödan. Det är bara tonåringar som nyss lärt sig Javascript som gör på det viset.

2. "Cookies" måste vara påslaget för att sajten överhuvudtaget skall gå att läsa. Utan att man stup i kvarten får irriterande pop-up-meddelanden. Varför det? Fullkomlig idioti, och extremt irriterande.

3. "Style Sheets" måste vara påslaget för att sajten överhuvudtaget skall fungera. Klantigt.

4. Sajten är "frejmad", vilket är alldeles oerhört idiotiskt, eftersom sidan består av en huvud-frame och en helt tom sidfot-frame. Detta innebär bland annat att om man på godtycklig sida på Sourze trycker "Refresh", skickas man tillbaka till förstasidan. Otroligt irriterande! Det innebär också att alla element i navigeringshistorioken får samma titel, och det alltså blir svårt att hitta rätt.

5. Väldigt ofta laddas "ämnessidorna", det vill säga "Politik", "Media" etcetera endast delvis, så att sektionerna "Senast in", "Fortfarande heta" på sidan inte alls syns. Och då går det ju inte heller att prova igen genom att trycka "Refresh", eftersom man då kommer tillbaka till förstasidan! Se fel nummer 4. Vissa dagar laddas den kompletta sidan endast cirka 10-20 procent av gångerna. Man får alltså trycka 5-10 gånger på exempelvis "Politik" innan det blir rätt.

6. Dålig browserkompatibilitet: Sourze.se ser konstig ut på Macintosh. Det går dessutom inte att lämna bidrag alls då man kör Internet Explorer version 6 beta på Windows, vilket är en ganska stark indikation på klantig implementation. En websajt skall fungera oberoende av browser.

7. Det uppstår diverse "systemfel": "ErrorID: ..." Detta tyder på någon sorts klantighet, dock oklart vilken, men sannolikt något ASP-fel.

Sourze.se är troligtvis implementerad av någon "ball" webbyrå, som velat visa hur mycket man kan, och resultatat har följdriktigt blivit en fullkomlig katastrof: Någon har maniskt pressat in så mycket teknik som möjligt: ASP, Javascript, style sheets, cookies, frames etcetc, trots att det går alldeles utmärkt att uppnå exakt samma resultat med vanlig hederlig HTML, PHP, CGI eller dylikt.

Sourze.se är alltså ett skräckexempel på hur någon på rent okynne använt en massa komplett onödig teknik, och hur denna komplett onödiga teknik ställer till enorma bekymmer för användaren. Det var säkert hemskt roligt för någon att implementera Sourze.se och alla dess flashiga och komplett onödiga tekniska finesser, men för oss användare är det dock icke fullt lika roligt.

Amazon.com och Amazon.co.uk är två exempel på websajter vars design och implementation manar till efterföljd. Där går det lätt att navigera, och det behövs varken Javascript, style sheets, cookies, frames eller något annat gucko. Och ändå hanterar Amazon miljontals beställningar och kundkonton, över hela världen.


Om författaren

Författare:
Samuel Sirén

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2002 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: